Лидери на арабски държави осъдиха решението на Тръмп за Голанските възвишения

Арабските лидери осъдиха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае претенциите на Израел за суверенитет над Голанските възвишения, показвайки рядко единство на фона на регионалните разногласия, предаде ДПА.

В обръщение на откриването на годишната срещата на лидерите на Арабската лига в Тунис саудитският крал Салман заяви, се противопоставя на всякакви мерки, подронващи сирийския суверенитет над Голанските възвишения. Израел завзе стратегическото плато във войната през 1967 г. и го анексира през 1981 г., но това не е получило международно признание.

Въпросът за Голанските възвишения е сред водещите на еднодневната среща на Арабската лига в Тунис. Президентът на страната домакин Бежи Каид Есебси предупреди, че решението на САЩ ще засили напреженията в региона. Международната общност признава Голанските възвишения за окупирана арабска територия, подчерта Есебси и призова за обединяване на усилията за прекратяване на окупацията и постигане на сигурност и стабилност.

Участниците в срещата трябва да покажат на света, че създаването на палестинска държава със столица Ерусалим е залог за регионалната сигурност, каза президентът на Тунис, цитиран от ТАСС.

Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу Гаит отправи остри критики към решението на Тръмп и заяви, че "окупацията е престъпление, а легализирането й е грях", предаде ДПА.

В проекта за заключително изявление на срещата се казва, че лидерите на Лигата на арабските държави подкрепят Сирия по въпроса за суверенитета над Голанските възвишения и признават правото й да иска връщането им, предаде ТАСС.

Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу Гаит заяви, че сигурността на държавите от региона е била подложена на сериозни изпитания през последните години, а намесата на Иран и Турция само е засилила и удължила конфликтите в арабския свят.

"Недопустимо е регионални сили да се намесват в арабските работи, за да подкрепят една или друга фракция с религиозни цели", добави Абу Гаит в изявление, предавано по телевизия Ал Арабия. "Само политическите решения могат в крайна сметка да сложат край на конфликтите и да гарантират стабилност", подчерта той. "В гражданските войни няма победители, а само губещи".

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани си тръгна веднага след откриването на срещата. По-късно стана ясно, че в програмата му е било предвидено той да присъства само на откриването, посочва ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят