Лидерката на германската левица подава оставка

Изборите за нов лидер на ГСДП след оттеглянето на Андреа Налес (на снимката) ще са вот за голямата коалиция с Меркел, прогнозират анализатори.

Назрява опасност за правителството на Меркел

Лидерката на германските социалдемократи (ГСДП) Андреа Налес обяви, че се оттегля както от поста начело на партията, така и като председател на нейната група в Бундестага, предаде Ройтерс.

Като причина тя посочи, че вече не се ползва с нужното доверие в ГСДП, за да продължи да изпълнява функциите си. Решението за оставката є идва след лошото представяне на левицата на изборите за Европейски парламент преди седмица, на които ГСДП бе изместена от второто място от Зелените (първи, макар и със загуба на подкрепа, са десните на Ангела Меркел).

След провала на вота в левицата бе повдигнат въпросът ще продължи ли партията да участва в голямата коалиция с десницата, която управлява Германия. Налес обяви, че ГСДП ще остане в правителството на Меркел, заради което є бе поискан вот на доверие в партията, който трябваше да се проведе утре.

Оттеглянето на Налес идва и след социологическо проучване, обявено късно в събота, което показва срив в доверието към ГСДП. Тя се ползва с подкрепата на 12%, само с 1% повече от евроскептичната “Алтернатива за Германия”. Първа сила в Германия вече са Зелените - 27%, които изпреварват с 1% консерваторите на Меркел.

Оттеглянето на Налес обаче може да предизвика излизането на ГСДП от коалицията с Меркел и предсрочни избори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа