Лидерът на БСП-Пловдив: Общинският съвет трябва да изработи решения, за да не се провалим като Европейска столица на културата

Общинският съвет в Пловдив трябва да изработи верните решения, за да не се провали градът под тепетата като Европейска столица на културата през 2019 година, декларира лидерът на БСП-Пловдив Красимир Трифонов преди насрочената за 19 юли (сряда) по настояване на левицата извънредна сесия на местния парламент.

По думите му искането на съветниците социалисти за нарочно заседание на ОбС-Пловдив не е самоцелно, за да се сблъскат тезите на управляващи и опозиция.

„Целта е да се намерят бързите и работещи предложения за достойното домакинство на нашия град. На предстоящата извънредна сесия трябва да се посочат рисковете пред инициативата „Пловдив – европейска столица на културата 2019” и да се изработят решения за преодоляването им”, коментира лидерът на БСП в града на тепета Красимир Трифонов. Той е категоричен, че има обективни и субективни причини за закъснението в реализацията на планираните действия. Очевиден факт е негативното отношение на държавата и свенливото настояване на местната власт пред централната за изпълнение на финансовите задължения. „Една част от проектите, с които спечелихме домакинството, са пред пълен провал”, опасява се Трифонов, визирайки „Тютюневия град”, кино „Космос”, остров Адата. „Оставят се за последния момент, но това е стратегия на неудачника, защото липсата на време затваря прозореца от полезни възможности”, смята лидерът на социалистите.

Според него общинските съветници трябва да настояват за подробен времеви график на действия и дейности за целия период до 2019 г. включително. „Такъв график показва визия и ангажимент, което приляга на една европейска културна столица. Това ще направи процесите прозрачни за обществеността, а освен това на всеки етап по-лесно биха се правили корекции, ако се налага”, допълни. Красимир Трифонов, който препоръча да се потърсят и онези популярни личности, които се съгласиха да бъдат посланици на инициативата, но досега не са търсени. Той смята, че в реализацията на инициативата трябва да се разчита приоритетно на пловдивски и български творци.

Публичното представяне на проектите от артистичната програма би допринесло и за ангажираност от страна на пловдивските граждани. „Мотото на нашето домакинство е „ЗАЕДНО” и с общите усилия на всички нас, пловдивчани, можем да наваксаме пропуснатото”, убеден е председателят на ГС на БСП – Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България