Груевски информирал Борисов, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи Договора за добросъседство

Снимка: Пресцентър МС

Председателят на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се срещна с министър-председателя на България Бойко Борисов. Двамата са обсъдили двустранните отношения като са подчертали общите ангажименти към насърчаването на добросъседските отношения в сферите от общ интерес, както и към интеграцията на Македония в Европейския съюз и НАТО, предаде македонската медия "ТВ Нова"(Македония).

Груевски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ е за задълбочаване на приятелството между Македония и България, икономическото развитие и по-доброто сътрудничество между македонския и българския народ.

По отношение на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, Груевски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ по отношение на тази тема има принципни, дългогодишни и аргументирани позиции, чиято основна идея е да се постигне споразумение, в който няма да има чувство за победител и победен и което ще реализира идеята за истинско и равноправно приятелство и сътрудничество между двете държави и народи. Той информира своя събеседник, че съгласно становището на Централния комитет на партията ВМРО-ДПМНЕ няма да даде подкрепа на договора, който е подписан от правителството на Зоран Заев и за който ВМРО-ДПМНЕ е имал конструктивни и съществени забележки и предложения за неговото подобряване.

Двете страни подчертаха значимостта и необходимостта от по-бърза интеграция на Република Македония в НАТО и в Европейския съюз, като приоритет, който ще осигури трайна стабилизация на региона и ще осигури условия за допълнително икономическо развитие на същия.

Събеседници обсъдиха и сътрудничеството в областта на Европейската народна партия, където членуват и ВМРО-ДПМНЕ, и ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа