Лидер забрави патрони, но ликува на върха

Нелепа грешка струваше доста усилия на фаворита Мартен Фуркад да се пребори за първото място в последния старт за сезона в биатлона - Световната купа в Холменколен (Норвегия).

Французинът пристигна за първата стрелба, но... бе забравил да вземе патрони. От неловката ситуация го измъкна неговият треньор, който му подхвърли една пачка. При второто му появяване на рубежа вече един от съдиите очакваше двукратния олимпийски шампион, за да му остави още 3 пачки. По време на надпреварата срещу името на Фуркад се появи звездичка, което означава, че е нарушил правилата. Но това амбицира французина. Той бе перфектен в стрелбата, повали всичките 20 мишени, за да триумфира в масовия старт. След финала реферите се обединиха около решението, че няма нарушения, въпреки че по регламент патрони могат да му подават само съдии. И Фуркад запази първата си позиция. А победата му донесе и малката световна купа в дисциплината, тъй като досегашният лидер Симон Шемп (Германия) завърши едва 20-и. Преди дни Мартен ликува и с Големия кристален глобус за трети пореден сезон.

Благодаря на съдиите, че не ме дисквалифицираха - заяви Мартен Фуркад. - Но не съм нарушил никакви правила на безопасност. Просто съм един идиот, който си забрави патроните.“

С този триумф Фуркад изравни рекорда на Магдалена Форсберг (Швеция) с 14 победи в рамките на един сезон за Световната купа.

Единственият ни представител в дисциплината Красимир Анев завъртя 3 наказателни обиколки и завърши 27-и. В генералното класиране за сезона роденият в Самоков биатлонист е с най-предно класиране от нашите - 26-и.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт