Лидия Чорбанова: Случаите на морбили в Пловдив издават липсата на грижа от страна на държавата

"Случаите на морбили в Пловдив и региона издават липсата на грижа от страна на държавата", декларира кандидат-депутатът от коалиция "АБВ-Движение21" Лидия Чорбанова. "Как функционират детското и училищно здравепопазване? Дали са достатъчно ефективни? Има ли негативизъм към системата и от какво е породен? Това са само част от въпросите, които измъкна на бял свят казусът "морбили" в Пловдив", каза още Чорбанова на среща с майки, които признаха, че случаите на заболели деца са ги подсетили да проверят дали са в крак с имунизационния календар. ДРуги добавиха, че са водили на пожар малчуганите си при личния лекар, който им напомнял за пропусната ваксина 2-3 пъти.

Случаите на диагностицирани с морбили деца, които не са ваксинирани, пък е доказателство, че липсва грижа от страна на държавата и че детското и училищно здравеопазване не функционират добре. "Понятието "ефективно функциониране" на детското и училищно здравеопазване предполага политика, съставена от мерки за интегриран подход на институциите и обществото за здравето на децата", посочи Чорбанова. Тя е била консултант на МЗ по въпросите на майчиното и детско здравеопазване, демографските политики в здравеопазването и взаимодействието с другите държавни институции и е доста на "ти" с тема и проблема.

Според Лидия Чорбанова от една страна битува разбирането, че грижата за детското здраве е задължение на родителите, държавата и институциите. От друга страна понятието "ефективно функциониране" на детското здравеопазване отразява схващането, че грижите за здравето на малчуганите са инвестиции в бъдещи здрави поколения и обезпечават по-високо качество на здравния статус на националния човешки капитал.

"Връзките в здравеопазването са разпокъсани, негативизмът към системата, който произтича от трудното реализиране на пръв поглед на гарантираните здравни услуги, прави по-нужна от всякога активната роля на държавата в осъществяването на здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, медико-социални дейности, психологическа консултация, координиращи и насочващи услуги за млади хора", коментира кандидатката за народен представител от коалиция "АБВ-Движение 21".

Лидия Чорбанова и съмишлениците й от коалицията апелират за преразглеждане и подобряване на модела на здравеопазване и обЕщават, че още от първите дни в 44-ото Народно събрание ще работЯт да се постигне консенсус и спешно се осъществят нужните законодателни промени за осигуряване на безпрекословен достъп на българските граждани и най-вече на децата до здравни грижи.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини