Лийв Шрайбър живеел на улицата

Като дете, краде пари от касата на магазин, в който работи майка му

Драмата „Рей Донован” разказва за успешния и находчив наемник, чиято работа е да се справя с кризите и оправя кашите в живота на богатите и известните. Този денонощен ангажимент той комбинира със семейния живот и отглеждането на две деца, с грижата за сигурността на двамата си братя и стремежа да запази баща си далеч от всичко това. Грозни тайни от миналото му постепенно излизат на повърхността и всички пътища водят към наскоро излезлия от затвора баща.

В ролята на Рей Донован влиза талантливия американски артист Лийв Шрайбър. Той е блестящ театрален актьор, маниак на тема Шекспир, гмуркането под вода и бокса. Мълчаливостта на Рей наистина вади на показ актьорския гений на Лийв, защото, както обича да се шегува той, героят му има не повече от седем реплики на епизод, но присъствието му на екрана е смазващо. За шест сезона време той успява да изкара рамо по време на каскада и да опознае Джон Войт като един от най-забавните партньори на терен. „Той е едно голямо дете. Винаги идва толкова ентусиазиран на работа, кипи от енергия, закача се с всеки. Истинско вдъхновение е, как да не го ступаш пред камера“, намигва Шрайбър.

Лийв Шрайбър е роден на 4 октомври 1967 година в Сан Франсиско, Калифорния, САЩ. Баща му е артист в театъра и режисьор на редица спектакли. Майка му е художник и актриса, потомка на полски и руски евреи от рода Ешкенази. Когато Лийв е на 1 г. те се местят в Канада и след 4 години се развеждат, при което тя се връща със сина си в Ню Йорк и става шофьор на такси. Живеят незаконно в изоставени сгради. Майка му прави собственоръчно кукли и ги продава. Всъщност тя е доста ексцентрична жена и следи изкъсо за възпитанието на сина си. Настоява той да слуша класическа музика и много да чете. На Лийв му е забранено да гледа цветни филми, при което той гледа неми черно-бели филми, особено с Чарли Чаплин. В днешно време майка му живее в усамотен ашрам в щата Вирджиния.

Известно време майка му работи като продавачка в магазин. И тъй като няма кой да се грижи за сина й, тя го води със себе си на работа. Но това не продължава дълго. Един ден става ясно, че 12-годишния тогава Лийв, краде пари от касата на магазина. За наказание майка му го праща в хиндуиска школа, нещо като ашрам, където да преосмисли поведението си. След завръщането си в Ню Йорк, Лийв учи в обикновено средно училище, от което обаче е изгонен поради широко разпространените слухове за миналото му на крадец, а и поради факта, че семейството му е смятано за „странно”. Лийв завършва гимназия „Friends Seminary” и започва да играе, докато е в колеж в Хемпшър, а през 1992 г. завършва като магистър Драматичното училище при Йейлския университет. Първоначално желае да пише пиеси, но негов преподавател го насочва към актьорството. Всичко върви много добре, но в един момент Шрайбер решава, че актьорските му умения не са достатъчно добри и затова се мести в Англия. Тук той започва да посещава часове в Кралската академия за драматични изкуства. Но носталгията по дома бързо го връща обратно в Щатите.

Първите му роли в кино и телевизия са през 1994 г., например в комедията „Пълна лудница” със Стив Мартин и Роб Райнър. По-нататък Шрайбър утвърждава своя интелектуален стил и често играе твърди момчета с непредвидимо поведение. Получава 3 номинации за „Златен глобус” и една номинация за „праймтайм Еми” за своите телевизионни участия (в сериала „Рей Донован” през 2013 и 2014 г. и за тв филма на HBO и BBC „RKO 281” през 2000 г.)

На Бродуей играе от 1993 г., като през 2005 г. печели награда „Тони” за пиесата на Дейвид Мамет „Гленгари Глен Рос”.

Личният му живот се свързва с имената на много известни представителки от света на шоу бизнеса в Холивуд. През годините той има връзки с с актрисата Кристин Дейвис и филмовия продуцент Кейт Шоу.

През 2006 г. на снимачната площадка на „Цветният воал“ среща голямата любов в лицето на Наоми Уотс. Двойката живее в Ню Йорк и има двама синове – Саша и Кай. Преди старта на снимките на „Рей Донован“ Лий заминава за Ел Ей за 6-седмични репетиции и взима семейството си със себе си. Идилията им обаче приключва след първата седмица на снимки. „Работех по 16 часа на ден и имах само 20 свободни минути, които можех да прекарам с децата си. Истинска агония е, защото ролята е адски натоварваща емоционално и трябваше да й се посветя напълно”, спомня си Лийв. След като с Наоми се разделят в края на 2016, Шрайбър се връща в любимата си къща в Ню Йорк и наема фирма, за да му помогне да я трансформира, но не отново в ергенска квартира, а в дом за него, синовете му и кучето им Уди. „Донесох си нещата, които бяха важни за мен и които се надявам да станат такива и за децата ми. Идеята ми беше да има много изкуство, навсякъде където може“, споделя актьорът.

Още през май 2017 г. представители на медиите съобщиха, че Лийв Шрайбер има връзка с Морган Браун, бившата любима на шотландския филмов актьор Джерард Бътлър.

Шрайбър е любител на спорта, особено футбол, баскетбол, фехтовка и колоездене. Актьорът плува отлично, понякога сърфира. Последния си триумф на голям екран той направи в наградения с „Оскар“ „Спотлайт“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино