Ликът на Св. Иван Рилски - дар за папата от премиера

Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Поклон и пред паметника на Иван Вазов

За първи път тази година традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил и посещението на базиликата “Санта Мария Маджоре” във Ватикана, където папа Адриан II благославя славянската азбука и книги, ще бъде осъществено с делегациите на България и Македония, водени съответно от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Това съобщиха вчера от правителствената пресслужба. Двете делегации ще участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността. По време на аудиенцията на министър-председателя Борисов при папа Франциск на 25 май, от наша страна ще бъдат поднесени и традиционни подаръци на главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество. Картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща Покровителят на българския народ Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на прочутото Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък са даровете от българския премиер за папа Франциск.

Българската делегация включва в състава си представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата. На срещата с папа Франциск ще присъстват Западно и Средноевропейския ни митрополит Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев.

При посещението си в Рим българската делегация ще поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов и ще присъства на молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в храма “Св. Павел ала Регола”, в който черкуват членовете на Българската православна църковна община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България