Лиляна Павлова: Във всички 28 области се реализират сгради по програмата за саниране

Лиляна Павлова

Във всички 28 области в страната се реализират и има одобрени сгради за финансиране по програмата за енергийна ефективност. Няма дискриминиране на населени места или области, които да не са били допуснати за изпълнение по програмата. Това каза от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройство в оставка Лиляна Павлова по време на дебатите по проекта за решение за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност и за увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лева.

„Програмата е най-мащабната социална програма, насочена към всички граждани, без да ги дели по политически, партиен, религиозен или друг принцип, което е изключително важно“, заяви тя.

Лиляна Павлова обясни, че на територията на 165 общини вече се реализират и има сгради, които са одобрени за финансиране по програмата за саниране. „Националната програма за енергийна ефективност е най-мащабната социално-икономическа програма, насочена към българските граждани директно и пряко“, подчерта регионалният министър в оставка.

По думите й програмата дава 100% субсидия и безвъзмездна подкрепа на всички български граждани, живеещи на територията на цялата страна. „Към днешна дата имаме почти 6 000 сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради, които имат желание да се включат в програмата“, посочи Лиляна Павлова.

Според нея хората са видели резултатите и ползите и че програмата е изцяло насочена към тях. „Имаме одобрени за финансиране и сключени за споразумение за над 2 000 сгради, които са в процес на реализация в различна степен, 203 от тях са изцяло завършени, над 550 са в процес на извършване на строително-монтажни дейности“, уточни министърът. „Имаме над 2 000 готови и сключени споразумения и сгради, които чакат да бъдат одобрени и финансирани по програмата“, обясни Лиляна Павлова и допълни, че над 570 фирми на територията на страната са участвали пряко и директно в строителните дейности по програмата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика