Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

„България е готова за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Очакваме своята пътна карта за подготовката и отварянето на преговорите за членство в организацията.” Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при откриването на конференцията на високо ниво на ОИСР, известна като клуб на развитите страни.

Министър Павлова представи страната ни на форума, посветен на Югоизточна Европа и на новите програми за реформи и за развитие на конкурентоспособността в региона. На конференцията беше представен и втори доклад на организацията, чиято цел е да помогне на политиците от Югоизточна Европа да сравнят постиженията си с тези на своите партньори и добрите практики на страните от ОИСР.

Министър Павлова припомни, че страната кандидатства за членство в ОИСР от 2007 г. и през годините е доказала своето придържане към основните принципи на отворената пазарна икономика, демократичния плурализъм, воля за реформи и зачитането на правата на човека. По време на очакваното посещение в София на генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия за участие в неформалната среща по икономически и финансови въпроси ECOFIN на 27-28 април, той ще бъде информиран за действията на България за присъединяването към организацията.

„Ние сме държава с ускорен икономически растеж от 4%, безработица под 6%, нисък външен дълг под 26%, значителен финансов резерв и почти нулев бюджетен дефицит”, подчерта Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика