Лиляна Павлова: До края на октомври трябва да сме готови с подготовката на председателството

Снимка: Архив

Министърът на българското председателство на съвета на ЕС Лиляна Павлова е категорична, че до края на октомври България трябва да е готова с подготовката на председателството. Според нея, сега е шансът на страната да отстои позициите си в Европа.

Тя обясни, че председателството има няколко важни аспекта. "Първият е политическият аспект. Много са важни темите и дневния ред, а те трябва да бъдат определени следващите седмици и да започнем тяхната реализация още този юни. Когато ние поемем председателството на 1 януари 2018, трябва да имаме готовност и от гледна точка на инфраструктура, сгради, но и най-важното - да отстояваме интереса на България", каза Павлова по БНТ.

"България има своите идеи за Европа, като част от европейския стратегически дневен ред - това е балансът, който трябва да намерим и да постигнем. Първо, като външна граница на Съюза, като страна на Балканите, повече от всякога сега е моментът да отстоим позицията на Европа. Не трябва да си мислим, че т.н. разширяване и малко финансиране към държавите на Западните Балкани ще реши кризата там. Към политиката за Западните Балкани включваме много по-широк дневен ред. След всичко, което имаме от последните дни и седмици в Македония, Албания, Косово - трбява да обвържем по един много добър начин тази тема с това, да можем да изпълняваме функциите си на външна граница, и то точно в тази част на Европа", коментита Лиляна Павлова.

По думите й, Брекзит няма да бъде основна тема на дебати. "Първо, защото това е много по-дълъг процес. Второ, защото нашата национална позиция е, че темата с Брекзит се разглежда отделно и разграничено. Не можем да пренебрегнем Брекзит. Трябва да защитим живеещите във Великобритания българи. Но това е тема, която ще продължи по-дълго от нашето председателство", каза Лиляна Павлова.

"До края на месец октомври трябва да сме готови с подготовката", заяви тя. "И като строителство и като инфраструктура, и като обезпечаване на сигурността. Над 22 000 души чакаме в България в периода от 6 месеца. Планираните събития до момента са над 240 и над 60 са събитията от културната програма", посочи тя.

Според министъра, сега е уникалният шанс на България "да разберат за България". "Докато се самоподценяваме, никой няма да ни оцени като знаещи и можещи. Сега е момента да се обединим като нация", категорична е тя.

По отношение на МРРБ Лиляна Павлова каза, че министър Нанков ще продължи да добрите резултати на регионалното министерство.

"Резултатите, които постигнахме в регионалното министерство мисля, че са добри, видими и значителни. Министър Нанков е заместник-министър в двата кабинета, в които аз бях министър. Продължаваме започнатото в сектора. Факт е, че той ще продължи моята работа. Скандалите около АПИ бяха в резултат на сериозни действия или бездействия на служебното правителство. Това не касае мен", заяви Лиляна Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика