Лиляна Павлова: ЕК даде много висока оценка на подготовката и готовността на българското председателство

Снимка: Архив

Днес завършихме фазата по подготовката и започваме реалната фаза на изпълнението, заяви министърът

На проведената среща днес беше дадена много висока оценка на подготовката и на готовността на Българското правителство, както за политическите теми и приоритети, така и за организацията и готовността ни да поемем тази изключително важна и отговорна задача. Това заяви в Брюксел министърът за Българското председателство Лиляна Палова след срещата между премиера Бойко Борисов и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и съвместното заседание на кабинета „Борисов 3“ и Колежа на комисарите.

„Днес завършихме фазата по подготовката и започваме реалната фаза на изпълнението на всички наши политически ангажименти по приоритетите, които заявихме“, посочи тя. „Беше подкрепено мотото ни „Съединението прави силата“, че то повече от всякога е валидно за Европа. Подкрепата за това, че Западните Балкани са вече важна тема в европейския дневен ред, поставена от България“, заяви Лиляна Павлова. „4 са основните приоритети, които българското правителство очерта и точно толкова бяха подкрепени като едни от най-важните теми, по които ще работим“, обясни министърът и допълни, че приоритетите са дебатът за бъдещето на Европа и бъдещата многогодишна финансова рамка, европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани, сигурността и стабилността в Европа и единния цифров пазар.

„Специално внимание беше обърнато на темата сигурност и миграция от една страна и на темата с правосъдие и върховенство на закона“, коментира Лиляна Павлова. „Всички очертаха, че безпрецедентно голям е броят на досиетата, законодателството, триалозите и файловете, по които България ще работи“, каза още тя.

Газовият хъб „Балкан“ получи своята подкрепа на високо ниво. Това е също важна тема за газовата свързаност и независимост не само на България, но и на Западните Балкани, заяви още Павлова.

„Темата за Западните Балкани беше обект на дискусии, както по време на работното заседание, така и на последващите тематични разговори с комисарите“, обясни тя. „За европейската им перспектива, честна и ясна оценка за това каква е стратегията ни за присъединяването на тези държави, без да даваме фалшиви обещания. Второто е за сигурността, третото е свързаността, енергийна, дигатална, пътна и въздушна“, обясни Лиляна Павлова. „Най-късно на 17 май на срещата на върха ще приемем пътната карта за поетапното отпадане на роумниг таксите за държавите от Западните Балкани“, заяви министърът. „За това започва да се работи още отсега, даже за някои държави може да бъде и по-скоро“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България