Лиляна Павлова: Лидерите си тръгнаха от София по-обединени

Снимка: Денислав Стойчев

Като "важна" и "историческа" определи срещата ЕС - Западни Балкани, която се проведе в София преди ден, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в "Панорама" пред БНТ.

Всеки дойде със своите очаквания, със своите приоритети, всеки вижда резултатите от своята гледна точка, обясни Павлова и допълни, че може да обобщи резултатите в няколко категории с по една дума.

„За българските граждани е първото ми обобщение - самочувствие. За българите, за България това е самочувствие, че сме достоен пълноправен член на ЕС, че нашия глас има значение и ни чуват. За правителството - безспорно признание за правителството и лично за премиера Борисов. За Западните Балкани това е надежда и оптимизъм за техния път напред. За лидерите - обединение. Лидерите си тръгнаха от София по-обединени.“

Министър Павлова обясни, че срещата ЕС - Западни Балкани е имала една много важна цел - да се препотвърди европейската перспектива и по думите ѝ тя е "категорично препотвърдена от 28-те".

„Първият пробив, първият успех е това, че всички заедно бяхме на една маса, говорихме обсъждахме - за едни имаше възстановяване на диалога, за други - отворихме диалога и започнаха да си говорят.“

Тя припомни, че само преди година темата за интеграцията на Западните Балкани не е присъствала в дневния ред на Европа.

Министър Павлова обясни, че Европа минава през нелеки предизвикателства, през своя "катарзис" и трябва да се мисли как Европа ще се преструктурира в новия си "формат 27".

Тя коментира и протеста на превозвачите заради т.нар. пакет "мобилност", като обясни, че българските превозвачи имат категоричната подкрепа "лично на премиера Борисов и цялото правителство", а ресорният министър - Московски - от месеци работи активно по темата.

"Работим експертно, работим и политически", обясни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България