Лиляна Павлова: Най-късно през нощта очакваме токът да бъде възстановен

Лиляна Павлова

24 населени места към момента са без електрозахранване, най-късно през нощта очакваме то да бъде възстановено, съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“.

"От тях около 10 съвсем скоро ще имат електрозахранване, а до края на деня или късно през нощта и всички останали. Това пое като ангажимент директорът на ЕНЕРГО-ПРО.

"Втори приоритет беше да бъдат отворени максимално много пътища. Най-критични бяха Добрич, Силистра и Шумен. Доста голяма част от тях вече са пробити. Отворени са всички пътища до критичните области. На територията на останалата част от страната всички останали пътища са проходими“, допълни министър Павлова. По думите ѝ и Добрич, и Силистра са достъпни.

Нямаме общински центрове без достъп за леки автомобили в критичните досега области – Добрич, Силистра и Шумен. От шуменската част остава да бъде отворен единствено Ришкият проход, тъй като там продължават навяванията. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова

„И Добрич, и Силистра са проходими и достъпни. Малко по-тежки остават някои пътища от артериите в Шумен. Надявам се, че и това до края на деня ще бъде преодоляно“, обясни Павлова. По думите ѝ магистралите са отворени, а извън Ришки проход, главните проходи също са отворени, както и голяма част от пътищата в Североизточна България. „Имаме достъп и свързаност между областите и общините, но между села и по-малки населени места все още има и общински пътища, които могат не да бъдат отворени заради снегонавявания. Това, което казваме, е – до областните и общинските центрове плюс до по-малко населени места. Има обаче и все още много общински пътища, които не могат да бъдат пробити, както и част от третокласните пътища. От сряда се очаква отново тежко застудяване, а от петък, събота и неделя - и снеговалежи“, коментира още министърът в оставка.

Павлова отбеляза, че ПБЗН, съвместно с армията и екипите на АПИ, снегопочистващата техника е била насочена приоритетно към всички населени места без електрозахранване в Североизточна България, за да се осигури достъп на екипите на ЕНЕРГО-ПРО. „Осигурили сме пълен достъп и вече нямат проблем с достъпа до деветте аварирали електропровода, заради които населените места имат проблем. Надявам се, че наистина съвсем скоро ще свърши тази агония“, уточни Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България