Лиляна Павлова: Програмата на България за ЕС е готова до месец

БРЮКСЕЛ. От нашия специален пратеник

България е готова за председателството на Съвета на ЕС, очертани са 5 основни теми - растеж, конкурентноспособност и работни места, вторият е социален стълб и недискриминация, енергийният съюз и промените на климата, сигурност и миграция и петият приоритет - ЕС като глобален играч на световната сцена. Това заяви по време на форум, организиран от евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) в Брюксел за бъдещото председателство на страната ни на ЕС, Лиляна Павлова, министър на европредседателството на България на Съвета на ЕС.

По-рано днес Павлова очерта и трите теми, върху които България ще акцентира в желанието си да задвижи европейската политика в три посоки: интеграцията на Западните Балкани, черноморското сътрудничество и кохезионната политика. В контеста на интеграцията на Западните Балкани Павлова отбеляза, че България ще работи най-вече за свързаност, транспортни връзки и общи правила за роуминга телефонните оператори на балканските държави, включително тези, които не са членове на ЕС.

Работното мото на българското председателство през 2018 ще е "Консенсус, конкурентноспособност и кохезия", каза Лиляна Павлова.

Първият работен вариант на програмата на българското председателство се очаква да е готов до 12 юли. До момента Павлова има двама заместници - Олег Попов по въпросите за сигурността и Моника Панайотова - бивш евродепутат, която ще играе ролята на "офицер за връзка" между ЕП и България.

В рамките на българското председателство на 11 януари 2018 години България ще даде старт и на европейската година на културното наследство, каза още Павлова.

По покана на евродепутата Андрей Новаков 20 експерти от България започват от четвъртък обучение в Брюксел за председателството на страната ни на Съвета на ЕС. Лектори на нашите чиновници ще бъдат техни колеги от председателствата през последните години.

По време на събитието в сряда вечерта беше дегустиран хляб от лимец, който българка, живееща в Белгия от години, бе приготвила специално за целта. Реплики на артефакти от тракийското ни злато показа президентът на фондацията "Занаяти от тракийските земи" Петър Копралев. Форумът в Комитета на регионите премина при голям интерес с участие на представители от всички заинтересовани нива на европейската администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България