Лиляна Павлова: Срещата ЕС-Западни Балкани очерта проектите за свързаност в региона

Дойде моментът на горещите дебати за следващия програмен период. Те вече започнаха, а целта на българското председателство е именно тази - да започнем дебатите, защото искаме да ускорим периода на приемането на рамковия бюджет и да си гарантираме, че това, което е за националния ни интерес, по някакъв начин бихме могли да го сложим в правилната посока. Това заяви Лиляна Павлова, министър на европредседателството, по БНТ.

"А, именно - парите за така наречената кохезионна политика или с прости думи да продължат инвестициите за подобряване на инфраструктурата.Парите за общата селскостопанска политика, за да подкрепим развитието на земеделието и категоричната си подкрепа да дадем за това утрояването на бюджета за външни граници и миграция, е директно увеличение на бюджета за България - като външна граница. Новият бюджет за дигитална Европа, това е директна финансова инжекция, подкрепа за България да бъде един IT хъб, да привлечем IT инвестиции, да си довършим електронното управление. И не на последно място - образованието и социалните политики. Те също предвиждат удвояване на бюджета. Това е уникален шанс за нашите младите хора да пътуват, да учат. Така, че ние подкрепяме новите бюджетни параметри като миграция и дигитален дневен ред, образование. Но искаме и държим да си запазим бюджета за кохезионна политика, за селскостопанска политика. Макар и с минимално намаление", обясни Лиляна Павлова.

За срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София тя коментира, че уникалното в нея са двете измерения - политическото, което даде ясната посока, че за Западните Балкани единствената възможна перспектива е да са част от Европа и няма план Б. Но огромната принадена стойност е именно втората част - Софийският дневен ред, където много ясно са очертани проектите за свързаност, допълни министър Павлова.

Нещо, което за България и Румъния го нямахме в периода, когато се подготвяхме за присъединяването - а именно свързаността, защото тя е аполитична. Тези проекти веднъж договорени, те стават необратим процес. Те са един рамков пакет, който включва проекти с европейско финансиране, с финансиране от международните финансови институции, инструмент за свързаност в Европа и новия план инвестиции в Европа. Това са транспортна, енергийна, дигитална свързаност, образователна - с програмата "Еразъм". Независимо от политическите турбуленции, дават една гаранция, че в региона ще се строи и ще има свързаност, каза още министърът на Европредседателството.

Павлова припомни заяви, че финансовата рамка за тези инвестиици в инфраструктура и свързаност като е 10 милиарда. Като само от европейските средства до 2020 година е 1 млрд. инвестиции, които да бъдат ясно насочени към инфраструктурните пътни проекти.

"От общия пакет 10 милиарда практическото измерение е много важно, защото е важно и за българите. Българските граждани трябва да знаят, че това касае България изключително много. В този пакет влиза много важна част от инвестициите, касаещи свързаността на България с коридорите с Македония, Сърбия и пътуващите и всичко това е полза на нас", посочи Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика