Лиляна Павлова: Утре ще приемем окончателния Календар за Председателството с 300 събития

Снимка: Архив

"На утрешното заседание на Министерски съвет, освен отчета по подготовката, ще приемем и окончателния вариант на Календара на събитията. Започнахме с една амбициозна програма на събитията, които да бъдат проведени в София", каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“.

„На утрешния Министерски съвет в окончателната версия на Календара ще вкарам 299 срещи. Можем да кажем, че в официалния ни Календар ще има 300 събития“, заяви тя.

„Отчетът ни е изпълнен изцяло, нямаме неизпълнени мерки като част от дейностите, свързани с подготовката на Председателството“, обясни Лиляна Павлова. „Това е нещо, което председателствата по принцип не се наемат да правят, защото това са голям брой хора, събития и ангажименти“, коментира тя.

„Очакванията към България са огромни. 2018 е годината на големите очаквания и към България, и към европейските институции. Това е последната пълна година преди изборите за ЕП“, каза още министър Павлова.

На семинарът Павлова заяви, че председателството ще се води на български език. "Българският език е официален език в ЕС", напомни тя.

„Считаме, че всички министри трябва да водим заседанията на български език. Българската реч да се чува, да се говори на български език и всички документи да се преведат и на български. Това ще е ценно, за да дообогатим езика“, посочи Павлова.

„Имаме подписано споразумение със СУ да направим речник за студентите, за тези, които обучаваме да бъдат бъдещите преводачи в европейските институции“, допълни Лиляна Павлова.

„Трябват ни индиректни канали за информация и усилия в посока да променим имиджа на България. Много често за нас се казва, че сме най-бедната държава, с корупция и т.н. Само негативни са темите, с които първосигнално се свързва България“, коментира министърът. „В същия момент имаме с какво да се гордеем. Можем да си признаем като национална самокритика, че вършим много работа, но не умеем да я представим“, заяви Лиляна Павлова. „Брюксел не трябва да ни казва, трябва да имаме повече самочувствие и увереност. А не да чакаме някой от Брюксел да ни каже, ние сме достатъчно европейци. За много неща сме по-европейци от много други държави“, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика