Лимузината на Путин - за продан

Всеки богаташ може да купи Aurus Senat

Бронираният автомобил тежи над 6 тона

Отпред – Rolls-Royce, отзад - Bentley, а под капака – Porsche. Новата руска лимузина Aurus Senat е кръстоска от дизайн и техника на най-добрите автомобилни производители. Комбинацията е направена да удовлетвори вкуса на най-важния потребител от 150-милионния руски народ – Владимир Путин. Той вече ползва специално поръчания за него и изработен за него автомобил, който в близко бъдеще ще излезе и в серийна продажба.

Благодарение на директивата на Путин, като всяка уважаваща себе си велика сила, Русия отскоро разполага с държавна лимузина собствено производство. Английската кралица Елизабет ІІ се вози в Bentley, американският президент Доналд Тръмп – в Cadillac, китайкият министър-председател Си Дзипин – Hongqi, германският канцлер Ангела Меркел – в Audi. Путин вече не преминава върху паветата на Червения площад с вносния Mercedes Pullman, а с новата гордост на руското автомобилостроене Aurus Senat.

Превозното средство за президента е конструирано от екип учени и инженери от Института за транспортна техника в Москва и е произведено от руската фирма Aurus. Още през 2013 г. Путин възлага задачата да се създаде руска лимузина от класата на Rolls-Royce и Bentley. Миналото лято колата бе показана за първи път на изложението в Москва, а сега направи световна премиера на автосалона в Женева. Там като началник на Aurus се появи германецът Франц Герхард Хилгерт, който е дългогодишен представител на Daimler в Русия и е работил като съветник за различни руски производители. С щедро финансиране от арабски инвестиционен фонд той трябва да реализира международното утвърждаване на Aurus Senat като луксозна лимузина и алтернатива на германските и британски марки. Годишно ще се произвеждат около 5000 екземпляра, което като цифра превъзхожда пазарните обеми на Rolls-Royce.

Моделът Senat ще се предлага в две дължини. Стандартният вариант е като на S-класата на Mercedes, а удълженият – с размерите на брониран Pullman. Голямата версия достига 6,63 м и разполага с гигантско междуосие от 4,30 м. В кабината са инсталирани две разточителни лежащи кресла като в първа класа в самолетите, а срещу тях се намират две нормални седалки в обратна на движението посока. Пътническото отделение е разграничено с дебело стъкло от шофьорското място. Всички стъкла са защитени срещу огнестрелни оръжия.

Под огромния преден капак на лимузината работи голям двигател V8 с обем 4,4 л. Моторът е конструиран по поръчка от инженерите на Porsche. Неговата мощност е 600 к.с., а въртящият момент – 880 Нм. С такъв сериозен ресурс автомобилният колос спринтира за 6 секунди от 0 до 100 км/ч, а максималната скорост е ограничена по електронен път на 250 км/ч. На тегло бронираният вариант може да кандидатства за световен рекорд, тъй като тежи над 6200 кг.

 

По-скъпа от Mercedes, по-евтина от Rolls-Royce

Новата руска лимузина Aurus Senat все още няма публично обявена официална цена. Производителят оповести, че колата ще бъде малко по-скъпа от Mercedes и значително по-евтина от Rolls-Royce. Това се отнася за стандартния вариант без бронировка. Дългият брониран модел с всички екстри като хладилен бар за задните места, масажиращи кресла и големи екрани може да достигне до 1 милион евро.

Rolls-Royce и Bentley не предлагат фабрична бронировка за своите модели. Бронирани лимузини излизат от заводите на Mercedes и на Audi. Cadillac-ът на Доналд Тръмп е изработен и брониран с най-високата възможна защита специално за изключително важния си пътник.

 

Изкушават олигарси в Лондон и Дубай

Потенциалните купувачи на Aurus Senat живеят в богатите квартали на Лондон и Дубай. “Когато там някой види, че съседите използват нашата лимузина, съвсем естествено интересът им ще се насочи към нея”, казва Франц Хилгерт, шефът на Aurus. Затова целта на германския началник е да изгради мрежа от представителства в градовете, където живеят олигарси от всякакъв произход.

Производството на лимузината ще се извършва в завод в Татарстан. Платформата на модела е конструирана с модулна архитектура, за да може да служи и за бъдещи по-малки и модели.

 

Ще има и SUV модел

В момента руските инженери работят и върху свръхлуксозен SUV автомобил на платформата на Aurus Senat, който да конкурира Rolls-Royce Cullinan и Bentley Bentayga. Бъдещият SUV ще бъде много близък по дизайн на лимузината и ще се задвижва от същата техника. Много е вероятно и да се предлага бронировка и за този SUV.

Руснаците отвхвърлиха идеята след SUVда пуснат и кабрио или купе, защото смятат, че тези спортни варианти ще се отразят негативно върху имиджа на марката. Дискутира се варианта за ван, който може да бъде използван за луксозен шатъл за ВИП гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили