Лина Хийди - Злата кралица

Класната актриса Лина Хийди вече си осигури място в историята на телевизията с образа на злата кралица Церсей Ланистър. Дъщерята на легендарния и авторитетен лорд Тивин Ланистър се очерта като една от най-големите заплахи в света на сериала „Игра на тронове”. Остават два епизода до края на фентъзи поредицата на HBO на 20 май, а милиони хора разпалено обсъждат как жестоката, безскрупулна, интелигентна и жадна за кръв и власт Церсей може да бъде победена. Със сигурност ролята е професионален триумф за елегантната Лина Хийди.

Актрисата споделя, че образът на Церсей Ланистър несъмнено е най-голямото предизвикателство в нейната богата актьорска кариера. „Игра на тронове” е най-големият и успешен сериал в света, а Церсей е един от най-богатите и сложни образи в поредицата. Вече е трудно да си представим как някой друг би могъл да изиграе красивата, но дълбоко аморална кралица, водена от желание за отмъщение и завоевание. Лина Хийди инжектира доза човечност в Церсей, прави я интригуваща и разбираема. От една страна тя е чудовищен злодей, готов да убие всички по пътя към целта си, решена да жертва невинни, за да консолидира властта си над Седемте кралства и да се укрепи на Железния трон. От друга страна тя е трагична жертва на собствените си решения и средата си, изгубила децата си, човечността си, преживяла смъртта на родителите си и унижението от онази вече легендарна сцена с публичното засрамване. Лина Хийди прави Церсей пълнокръвен персонаж. Кралицата, която феновете на „Игра на тронове” обичат да мразят. Тя е красива, умна и опасна.

А самата Хийди е класна изпълнителка, която със сигурност ще остане в съзнанията на милиони зрители с играта си в „Игра на тронове” - извънредно успешения мегасериал по книгите на Джордж Р. Р Мартин „Песен за огън и лед”. Но истинските ценители на киното знаят, че тя има професионален живот и извън света на Вестерос и жестоката битка за Железния трон. Известни филми с нейно участие са „Остатъците от деня”, „Онегин”, „Братя Грим”, „300”, „300: Възходът на една империя”, „Книга за джунглата” , „Мерлин”, „Клюки”, „Абърдийн”, „Дред 3D” и др. Тя остави своя отпечатък и върху сериали като „Престъпления от класа” и „Терминатор: Хрониките на Сара Конър”.

Лина Хийди е родена на 3 октомври 1973 г. в Хамилтън, Бермудски острови, в семейството на Джон и Сю Хийди. Баща є е полицай. Когато е на петгодишна възраст, цялото є семейство се премества да живее в английския град Хъдърсфийлд в графство Западен Йоркшир.

Лина показва интерес към актьорството от юношеските си години и играе в местна младежка театрална трупа. Тя учи в Шели колидж, Западен Йоркшир. Когато е на седемнадесет години, участва в представление на Шели колидж в Кралския национален театър в Лондон, където е забелязана от холивудски филмов агент, след което є е предложена роля във филма „Waterland” (1992) През 2007 г. се омъжва за музиканта Питър Лоугран. Лина и Питър имат един син на име Уили, роден през 2010 г. Двойката се разделя през 2011 година, а през 2013 г. се развеждат официално. По време на снимките на сериала „Игра на тронове” Хийди има афера с колегата си Джером Флин, който играе култовия Брон, но там нещата приключват доста бързо и според слуховете двамата не могат да се гледат и след скъсването си са били държани разделени един от друг по време на снимките. През лятото на 2015-а година актрисата ражда второто си дете - дъщеря на име Теди. Бащата е режисьорът Дан Кадан, който се познава с Лина от години и е работил с нея по късометражния филм „Сватбата на дявола”. Миналата година двамата сключиха брак.

На 45 години Лина Хийди изглежда превъзходно и е ярък пример за една от онези жени, които стават по-красиви с възрастта. Който е гледал филмите на звездата от 90-е, като „Книга за джунглата” и „Игра на тронове” след 2011-а много добре може да види как тя процъфтява с всяка следваща роля. Хийди поддържа страхотната си спортна физика с бокс и йога. Една екранна кралица не може да си позволи да бъде извън форма.

 

Защитава правата на животните

Лина Хийди е вегетарианка, но си признава, че поняка си позволява да яде месо, макар и изключително рядко. Тя е изявена защитничка за правата на животните и си сътрудничи с организацията за защита на животните PETA. Като почти всяка знаменитост, освен с каузата на животните, актрисата се ангажира и с изключително модната кауза на LGBTQ общността. Вече е по-трудно да се намери представител на шоубизнеса, който да не е активист от името на сексуалните малцинства, отколкото такъв, който е. Лина Хийди играе по холивудските правила и много добре знае, че такива неща помагат и са неофициално задължителни в средите.

 

За нея

Една от най-класните английски актриси

Лина е страхотна колежка и една от най-класните английски актриси. Беше страхотно да работим заедно с нея в „Игра на тронове”. Мисля, че сцените между моят персонаж Тивин Ланистър и нейният образ Церсей са сред най-интересните в сериала и се радвам, че и милиони фенове и зрители на поредицата също смятат така.

Чарлс Данс, актьор

 

Напомня ми на звездите от Златната епоха на Холивуд

Режисирал съм Лина в „300” и още тогава бях наясно, че тя е родена да играе в зрелищни фентъзита с епичен размах и исторически паралели. Изобщо не се учудвам на невероятния успех на сериала „Игра на тронове” и на нейния персонаж Церсей Ланистър. Лина притежава страхотно аристократично излъчване, перфектна е за ролите на кралици, пък били те и убийци като Церсей. Хийди ми напомня на звездите от Златната епоха на Холивуд през 40-те и 50-те години на миналия век. Такова излъчване не може да се имитира и изиграе.

Зак Снайдер, режисьор и сценарист

 

Създаде легендарен образ в „Игра на тронове”

Една от ключовите причини за успеха на „Игра на тронове” е актьорският състав. Ударихме джакпот с избирането на изпълнителите, а Лина Хийди е просто върхът. Тя вече създаде легендарен образ в поредицата и превърна Церсей Ланистър в поп-културен феномен. Този персонаж е прекрасно написан още в книгите на Джордж Р.Р Мартин, но Лина му вдъхна живот, както нито една друга актриса не би могла. Да се работи с нея е чисто удоволствие и аз винаги ще съм благодарен, че на нея се падна тежката задача да изиграе Церсей Ланистър.

Дейвид Бениоф, сценарист и продуцент

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали