Липса на втори канал ни отне шампионат

Кануистът Ангел Кодинов (на снимката) е една от големите ни надежди за отличие от световното в Пловдив. Пловдивчанинът е носител на куп медали, а на олимпиадата Рио 2016 бе най-младият ни участника, тогава на 19 г.

България вече се лиши от едно голямо първенство заради липса на втори гребен канал в Пловдив.

„Международната федерация по гребане искаше да ни повери мондиала за юноши и девойки, както и за мъже и жени в неолимпийските дисциплини през 2020-а, когато са игрите в Токио, но ние вече не отговаряме на изискванията“, заяви Иван Попов, шеф на организационния комитет на световното за всички възрасти в този спорт през септември.

Причината са множеството жалби срещу общината за строеж на нов канал от еколози и природозащитници, които са отхвърлени от Темида. А вече четвърти месец се чака и решението на последната инстанция Върховния административен съд.

От 26 до 29 гребният канал ще бъде домакин и на последното голямо първенство по кану-каяк – мондиала до 23 г.

„Имаше дори риск да ни го отнемат, но постигнахме компромис с Международната федерация да сме домакини - каза Евелина Петрова, изпълнителен директор на родната централа. - А каналът в Пловдив наистина е уникален. Там ветровете или са попътни или насрещни, но никога странични, които да пречат на състезателите.“

Освен всичко каналът в Пловдив се слави и като най-бързата писта в света. Президентът на МОК – германецът Томас Бах също е за идеята градът да продължи да бъде домакин на големи форуми и като доказателство през септември ще бъде гост на шампионата на гребците.

А иначе в кану-каяка над 1200 състезатели от 69 страни ще си оспорват медалите. България залага на 21 лодки в 24 дисциплини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт