Лицеви опори пред НС - спорт с кауза

Столичен фитнес инструктор стартира кампания „Да мотивираме 1 000 000 българи да тренират всеки ден“

34-годишният Лазар Радков от София, който в четвъртък прави лицеви опори пред Народното събрание, е вдъхновен от идеята „да промени манталитета на българите, като подобри здравословното им състояние посредством спорт“.

Той и десетки негови съмишленици, събрали се пред НС, си бяха поставили задачата да правят лицеви опори 180 секунди – всеки, колкото може. Целта на демонстрацията - привличане на общественото внимание към факта, че българите са на последно място по движение в Европа и на челни позиции по сърдечно-съдови заболявания.

Защо пред парламента, а не в някой парк? Там са хората, които в повечето случаи определят живота на българина, обясни Лазар пред „Труд“: „Исках да се получи като един контраст. Не че смятам, че депутатите трябва да мотивират българина да тренира. Не трябва да идва отгоре надолу, а отдолу нагоре. Искам с огънчето, което съм запалил, да активизирам и другите хора“.

А защо точно лицеви опори, а не коремни преси например? Подтекстът се криел в метафора: когато животът те повали по лице, трябва да се изправиш – както в упражнението.

Той се занимава с персонално трениране вече десет години, има си собствен клуб и екип от треньори. Преди месец и половина му хрумва идеята да направи експеримент със себе си. Решава да започне да тренира всеки ден в продължение на 30 дни с някакъв тип движение - упражнения във фитнес зала, йога, тичане, каране на колело, дори само разтягане. След като месецът минава, му хрумва да въвлече в това колкото се може повече хора. Така се стига до тази събота, когато в столичния Южен парк той откри официално кампанията си „Да мотивираме 1 000 000 българи да тренират всеки ден“.

Лазар иска да мотивира хората да тренират по един месец, а след като разберат колко е полезно, да продължат с движението. „Когато здравето на човек е добро и той е в по-добра кондиция и мозъкът му работи по-добре, има повече енергия и е по- привлекателен за останалите. Освен това е по-креативен, продуктивен, ще има желание да прави още повече неща“, нахъсва последователи Лазар.

Идеята му е подкрепена от много негови приятели, още преди официалния старт вече е имало над 20 участници. Всички те снимат тренировките си или пък ентусиазират приятели да се включат. Ще има награди за тези, които са споделили най-интересната история от дните на своя експеримент.

Лазар е категоричен: „Времето за тренировка няма значение. И пет интензивни минути са напълно достатъчни, но го прави 30 дни, всеки ден. В това предизвикателство най-важният си ти самият, да се погрижиш за себе си, за да си пълноценен човек, партньор и качествен родител, а след това ставаш и пример за подражание на хората за теб“.

А защо кампанията се е прицелила в цял милион българи? „Много е, но ако нямаме високи цели, няма да имаме и високи резултати“, смята Лазар Радков.

Той анонсира, че ще продължи с лицевите опори - пред НС и на други места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица