Лобистите - кой има нужда от тях?

И заслужено негативна ли е конотация в термина

В Германия през последните години лобизмът на няколко пъти попада в центъра на обществената дискусия

Терминът “лобизъм” всъщност обозначава дейността, която групи по интереси извършват в политиката, за да постигат своите групови цели - например производителите на автомобили, лекарите, ако щете дори пожарникарите и хомосексуалните хора. Те установяват връзка вътре в изпълнителната, законодателната и съдебната власт и се мъчат да прокарат своите - обикновено легитимни - интереси.

В Германия през последните години лобизмът на няколко пъти попада в центъра на обществената дискусия. И то обикновено във връзка с една ключова индустрия в страната - автомобилостроенето. Концернът „Фолксваген“, например, е отчасти държавна собственост. Федералната провинция Долна Саксония е собственик на 20 процента от акциите му. Дълго преди да стане външен министър, социалдемократът Зигмар Габриел беше премиер на Долна Саксония. В тази си функция той беше и член на Надзорния съвет на „Фолксваген“ - от 1999 до 2003 година. Същото е и със сегашния министър-председател на провинцията Щефан Вайл.

И това далеч не е единственият пример за топлата връзка между политиката и автомобилната индустрия. Главният лобист на концерна „Даймлер, Екарт фон Кледен, е бивш политик от ХДС и до 2013 година беше държавен секретар в канцлерството. Прокуратурата в Берлин навремето започна разследване срещу фон Кледен, който на бърза ръка излезе от политиката и веднага беше назначен в „Даймлер“. Разследването обаче беше прекратено.

След това бяха въведени нови правила: през 2015 година германското правителство гласува закон, който урежда въпроса за трудовоправните отношения на членовете на правителството и държавните секретари след тяхното излизане от политиката. Законът предвижда 18-месечна т.нар. “фаза на охлаждане”, през която те нямат право да приемат постове в частния сектор.

(със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари