Ловци заселват фазани и зайци в равнината Златия

600 фазана пуснаха в равнината Златия ловците от района на град Вълчедръм. Предстои разселването на още фазани и диви зайци, съобщиха от ловно-рибарското сдружение „Огоста” – Монтана. Красивите птици от породата „Колхидски фазан” са доставени от стопанство в село Липница и са на 90 дневна възраст. Ловните дружинки вече са поели грижи по наблюдението и охраната на пернатите от хищници и бракониери. В близките седмици ще бъдат доставени и пуснати на свобода в района на село Мокреш още 100 птици от породата „Монголски фазан”, заяви ловният надзирател Бранимир Видин.

razselvane_zaici_montana

Ловците от земеделския район планират да разселят в полетата си и диви зайци. Дългоухите животинки от години са кът в Северозапада и стрелбата по тях е забранена , а дружинките се мъчат да ги опазят и увеличат броя им. Тази пролет ловците от Вълчедръмско закупиха и пуснаха сред нивите 14 диви зайци. ”Надяваме се от Ловния съюз да ни отпуснат средства, за да снабдим зайците с джи пи ес устройства и да следим движението им. Така ще можем да установим как върви адаптацията им и да вземем ефективни мерки за опазването и увеличаването на популацията им”, споделиха местните ловци.

Първите излети през започналия в средата на август нов ловен сезон показват сравнително добри дивечови запаси в региона, но пръскането на нивите със силни агроотрови, опожаряването на стърнища и унищожаването от фермерите на много местообитания продължават да нанасят щети, коментираха от ловното сдружение в Монтана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България