Ловци заселиха диви зайци и фазани в Северозапада

Пред прага на пролетта ловци от област Монтана закупиха и пуснаха диви зайци, фазани и яребици в полетата между Дунав и Балкана.

Дългоухите животинки и пернатите ще бъдат пазени и отглеждани от авджиите, за да се увеличи дивечовото богатство в региона, съобщиха от ловно-рибарското сдружение „Огоста”.

През изминалата седмица шест от дружинките в равнината и Предбалкана пуснаха в районите си 270 фазани и 10 яребици. Преди да оставят птиците в природата авджиите прочистили териториите си от хищници и заредили хранилките със зърно за пернатите гости. Дружинката в село Септемврийци пък купила 10 заека от частна ферма и ги освободила в раззеленилите се вече ниви.

„През последните години зайците в региона тревожно намаляват заради унищожаването на местообитанията им от фермерите и множеството пожари. Много загиват и от агроотровите, с които пръскат посевите. Опитваме се да възстановим числеността им като почти не ловуваме заек и заселваме фермерно отгледани екземпляри!”, споделиха ловците.

Преди дни със свои средства членовете на монтанското сдружение закупиха и пуснаха в стопанисвания от тях язовир „Долна вода” 2 тона шарани и 200 кг пъстърва. През лятото и есента ще има още акции и в природата ще литнат над 3000 нови фазана, каза ръководителят на сдружение „Огоста” Александър Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл