Ловци на антики изтърбушиха България

Изтривана систематично е паметта на нацията ни

Излиза новата настолна игра „Археолози срещу иманяри“, създадена по проект на Archaeologia Bulgarica, похвалиха се от онлайн платформата. Вече са готови не само 6-те оригинални фигурки, които ще разделят играчите на археолози и иманяри, но и мини пъзелите с находките от 14-те археологически обекта, разположени по картата на България върху борда на играта.

Сред артефактите е и намерената при разкопките в Хераклея Синтика женска мраморна глава – откритието, в което участва екипът на Archaeologia Bulgarica.

Това надали ще спре десетките хиляди, по някои данни 150 000, иманяри, които бродят и изтърбушват България. Писали сме преди време, че 4 милиарда британски лири годишно изкарва българската мафия от продажба на антики на богати колекционери по света, ако се вярва на проучване, направено от службите на Кралицата. Сериозна сума, нали? Умножете я по годините на прехода, за да получите приблизително колосалната сума, която са ни измъкнали. Тя е близо 120 млрд. паунда, а може и да е повече. Културно-историческата загуба е неизмерима, изтривана систематично е паметта на нацията ни.

12-2

Има и иманяри, които изгарят, разбира се, но обикновено после пак се връщат в играта. Илия Д., с прякор Джингиза, е бил арестуван в началото на миналата седмица. В дома му в Старосел полицаите от РУ Хисар открили при претърсване 85 старинни монети от различни епохи, с различни орнаменти. Предполага се, че са особено ценни, дадени са за експертиза, за да се установи автентичността им и към кой период принадлежат, съобщиха от полицията. В къщата на 45-годишния мъж са намерени и метал детектор, както и малко количество марихуана.

Джингиза е бил арестуван за 24 часа, повдигнато му е обвинение, като след ден е освободен с мярка „подписка“. Той бил на гурбет в Холандия, преди няколко години се е върнал, занимава се с иманярство. „Член е на Българската асоциация на самородно злато и метеорити. Това обаче не означава, че има право да иманярства и да копае могили. Джингиза е вълк-единак, копае сам и сам търси съкровища“, пише онлайн издание.

Такива отдавна няма, колеги. В Хисарско, апропо, действа една от най-мощните в страната иманярски мафии, за която се знае, че е открила безценни тракийски съкровища и артефакти преди години. Навярно никога няма да разберем как са изглеждали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България