Ловци спасяват диви животни и птици от ледена смърт

Не видели в снеговете нито един "природозащитник"

Ловните дружинки в област Монтана изнасят тонове с храна за потъналите в снеговете диви животни и птици. Закъснялата зима блокира дивеча в горите и полетата и без помощта на ловците той е лесна жертва на студ, глад и хищници.

В последните дни на февруари и началото на март снежната покривка в Северозапада стигна близо половин метър в Дунавската равнина и над метър в Балкана. Падналите дъждове пък сковаха земята и горите с ледени брони и затрудниха още повече придвижването и намирането на храна от елени, сърни, зайци и фазани. За да спасят дивеча, ловците започнаха масирано изнасяне на зърно в районите си.

„Всички дружинки зареждат с царевица и фураж хранилките за животни и птици. В полските райони ловците разчистват с трактори удобни места, на които разхвърлят слама и жито, за да могат птиците да се топлят и хранят”, разказа ръководителят на сдружение „Огоста” в Монтана Александър Георгиев. Само ловната чета във Вълчедръм е изнесла тези дни в полето един тон зърно, по половин тон храна са напълнили в хранилките ловците от селата Чемиш и Стубел.

Грижи за дивите животни и птици полагат и ловците в Берковско. 13-те дружинки под връх Ком са изнесли в районите си по 200-300 кг комбиниран фураж. Група ловци е поела и охраната на стадо от 11 кошути и 4 елена, за да не бъдат нападнати от вълци и чакали.

„Условията са много тежки, пробиваме пъртини в дълбоки преспи. Повечето места са недостъпни за машини и ловците носят храната на гръб”, сподели ръководителят на сдружението в Берковица Стоят Ангелов. „Премръзнахме, но спасихме доста животни и птици. Не видяхме обаче в снеговете нито един от природозащитниците, които иначе раздават акъл на всички и прибират милиони за броене на лалугери и комари”, коментираха ловци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл