Ловчанският митрополит Гавриил: На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро

На Македонската православна църква трябва да помогнем мъдро, без отново да изпадаме в схизма. Това каза пред БТВ Ловчанският митрополит Гавриил.

„Ние можем да ходатайстваме да бъде снета схизмата от македонската църква, сами ние не можем да снемем схизмата, това няма да бъде признато. От това няма да има смисъл, защото и ние ще изпаднем в схизма и никога няма да можем да им помогнем – ние сме били 70 години в схизма, те са 50 години”, каза митрополит Гавриил.

Относно посещението на руския патриарх Кирил за честванията на 3 март и неговите думи на срещата с президента Румен Радев той каза: „Президентът не заслужаваше укор, той много хубави слова каза, може би други заслужаваха”.

По думите му Българската православна църква е направила всичко възможно да посрещне достойно руския патриарх.

По темата с досиетата митрополит Гавриил, който е сред висшите духовници в БПЦ без принадлежност към ДС, коментира, че трябва да се прави разлика между хората, които са се разписали, за да могат да работят и тези, които са искали да доносничат. „Не може да се каже, че всеки, който има досие, е непременно недостоен”, каза Ловчанският митрополит.

Относно Истанбулската конвенция той смята, че щеше да е пагубно, ако беше ратифицирана.

Ако възпитаваме децата да не проявяват насилие, няма да са нужни конвенции, допълни митрополит Гавриил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България