ВКС извършва проверка и анализ на всички факти и обстоятелства във връзка с делото на Фарук Бекташ

Лозан Панов

Екип във Върховен касационен съд (ВКС) извършва проверка и анализ на всички факти и обстоятелства във връзка с делото "Фарук Бекташ". Това каза председателят на ВКС Лозан Панов в отговор на въпрос за случая с турския гражданин, който уби семейство на пътя край Драгоман семейство и се укри от закона, предаде БГНЕС.

Бекташ е обвиняемия за инцидента, при който загинаха Таня и Бойко Бойкови край Драгоман. Съдия Недялка Николова от Софийски окръжен съд определи за него мярка за неотклонение „домашен арест“, той се укри от правосъдието, а властите го обявиха за общодържавно издирване. След случилото се имаше протести на мотористи в цялата страна.

Лозан Панов посочи, че доколкото имат информация, съдебният акт е отменен от горната инстанция. „Тоест, тук говорим за един неправилен съдебен акт. Освен, че е неправилен, той има и своите негативни последици за авторитета на съдебната система, тъй като като резултат едно лице, което е привлечено като обвиняем в момента – доколкото има данни – не е в България”, каза той.

Лозан Панов посочи, че тук обаче трябва да се коментира и темата с функционалния имунитет на съдията. „Но освен, че е неправилно, решението създава един опасен прецедент във всеки един случай да се търси връзка, чрез един договор за наем, който е изготвен в конкретния случай 3 дни след като е извършено пътно-транспортното произшествие – да се търси връзка с България и да се изведе извод, че няма опасност да се укрие - създава един опасен прецедент. Така че ще се следим допълнително практиката в тази категория дела във връзка с мерките за неотклонение.

Но моят извод от това, което се е случило и от първоначалния анализ на фактите е, че за мен това е неправилно решение, което създава един опасен прецедент”, посочи съдия номер едно.

През миналия месец станаха ясни предложените промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), написани от Министерството на правосъдието, с които Специализираният наказателен съд да гледа корупционните престъпления, за които са привлечени под отговорност депутати, министри, председатели на държавни органи и др.

Председателят на Върховния касационен съд припомни за създаването на тези съдилища, колко трудно се попълни съставът им. „Ще добавя само, че това донякъде прилича на заобикаляне на Софийски градски съд – нещо, което няма как да не го изразя като позиция. И вместо да мислим за това как да се преосмисли структурата на съдилищата, и да се преосмисли какъв е коефициентът на полезно действие на специализираните наказателни съдилища се върви в една друга посока, а именно изземане на компетентност от един съд и преминаване към друг съд”, каза той.

Лозан Панов се надява да се получи истински дебат, за да се изразят позициите „за” и „против” едни такива позиции. „Но при всички случаи това за мен прилича на заобикаляне на СГС”, каза той. Панов припомни, че ВКС е извърши проверки на апелативните съдилища и именно въз основа на тях трябва да се направи анали изцяло за дейността на специализираните съдилища. Как се създадоха те, какви очаквания имаше за тяхната дейност и какви са резултатите до този момент. „Смятам, че след един задълбочен анализ на дейността на специализираните съдилища може да се търсят решения със законодателни промени”, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право