Лозан Панов е изпратил писмо до шефове на съдилища с питане кого ще номинират за ВСС

Председателят на ВКС Лозан Панов се опитва да кадрува неправомерно в изборния процес за нов ВСС, съобщи "Блиц".

През юни ще се проведе общо събрание на съдиите за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. За първи път изборът ще се извърши пряко от съдиите – делегати на събранието, като ще бъдат обсъждани кандидатурите, издигнати от отделните районни, окръжни и апелативни съдилища в страната. Процедурата изисква всеки отделен съд на проведе събрание на работещите в него съдии, на което да се обсъдят и предложат кандидатури за новия ВСС. Важното е, че този процес трябва да се извърши при пълна свобода съдиите да издигнат кандидатурите на своите колеги по собствена преценка и без каквото и да вмешателство на административните им ръководители.

Публични изявления в същия дух направи и самия председател на Върховния съд Лозан Панов пред проведената на 17 март конференцията на тема „Съдебна независимост“, където активно призовава съдиите да се включат в избора на членове на ВСС единствено според „своята съвест и убеждения“, а не според насоките на административните си началници, като набляга колко бил важен сега изборът на нови членове на кадровия орган.

Още преди изтичането на крайния срок за издигане на предложенията на отделните съдилища, Лозан Панов е изпратил писма до председателите на апелативните съдилища в Бургас, Пловдив и Велико Търново, както и до председателите на десетки окръжни и районни съдилища в страната, с искане незабавно да му бъдат изпратени всички протоколи от проведени събрания на съдиите, на които са били обсъждани и издигани кандидатури за членове на новия ВСС. Интересното е също, че всяко едно от изпратените писма, въпреки различните си адресати – председатели на апелативни, окръжни или районни съдилища, носи един и същи изходящ номер - №200. Така, със стряскащия номер 200 редица председатели на съдилища в страната са били принудени да изпратят на Лозан Панов протоколите за проведените събрания на съдиите от поверените им съдилища, с което Панов е получил предварително информация за издигнатите кандидати.

Има такова писмо, потвърди пред "Блиц" председателят на Пловдивския апелативен съд Магдалина Иванова, която го е получила. „Аз лично не съм отговорила на това писмо и не смятам да го правя, защото в него не се сочи защо се изисква и с каква цел”, коментира Иванова.

Овладяването на новия ВСС от олигархията е жизнено важно за бъдещото контролиране на съдебната система, коментира "Блиц". А че поведението на Лозан Панов е в остро противоречие с принципа да се гарантира свободната воля на съдиите при избора на членове на новия ВСС, е тема, която задкулисието ще направи всичко възможно да бъде подмината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право