Лозан Панов: Има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура

Председателят на ВКС смята, че има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура, след като цялата прокурорска колегия на ВСС вчера издигна Иван Гешев. Пред журналисти Лозан Панов заяви, че все пак остава възможността за издигане на друга кандидатура, която да е само за проформа състезание, предава Нова тв.

"Прозрачността е нещо важно и тя трябва да се случи в пленума на ВСС. Нагледахме се на случаи, в които се избират главни прокурори с проформа кандидатури и в крайна сметка дори тези, които внесоха предложение не гласуваха за него", каза Панов.

Той поиска да се запознае първо с концепцията на Гешев и след това да зададе въпроси. "Важно е виждането му за развитието на прокуратурата, важно е с какви дела се е занимавал, какви дела е придвижил към съда", посочи Панов.

Колкото до случая с изнесените лични данни на съдия Мирослава Тодорова, Панов заяви, че въпреки обяснението от главния съдебен инспектор Теодора Точкова, той ще настоява да има изслушване - както на Точкова, така и на съдия Тодорова.

"Не става ясно какви са причините и как се е случило това с декларацията. Очаквам да разбера дали има тенденциозност. Обяснението, че служител се е объркал не е достатъчно", коментира Панов позицията на Инспектората, в която се твърди, че експерт с икономическо образование е допуснал техническа грешка.

"Ако няма реакция сега, то има риск това да се случи отново", посочи председателят на ВКС и видя в случая елемент на тенденциозност, тъй като по думите му това се случва точно с Тодорова, която е била редовно проверявана и редовно е ставала обект на нападки от главния прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право