Лозан Панов отново избяга от заседание на Съдийската колегия на ВСС

Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за пореден път абдикира от отговорност и панически избяга от въпроси на членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Този път съдебните кадровици поискаха от Панов да изрази позиция, дали споделя твърденията на съпругата си Елисавета Панова, която в интервю за БТВ обяви, че съдебните актове на Софийския районен съд и на Административен съд София – град, с които бе потвърдена глобата му от 1000 лв. за неподадена имуществена декларация, са "извращение с правото", предаде "Правен свят".

Съдебният кадровик Боряна Димитрова повдигна темата още в началото на редовното заседание на Съдийската колегия. Тя се позова на обажданията от множество съдии, които били шокирани от унизителното и агресивно поведение на съпругата на председателя на ВКС по адрес на съдебната система. "Нито съдиите, нито аз, нито който и да е в тази зала не се интересува от имотното Ви състояние и личния Ви живот. Колегите смятат, че съдът е дискредитиран и професионалното им достойнство е засегнато. Съдиите, г-н председател (Лозан Панов председателства по право заседанията на ресорната колегия на ВСС-бел.ред.), искат да знаят дали се разграничавате от мнението, че в България няма правосъдие, а ако смятате, че е така, кажете какво направихте в тази посока? Би било лицемерие да продължим да се произнасяме за професионалното израстване на нашите колеги, ако не вярваме изобщо в правосъдието. Въпросът е – разграничавате ли се или не от това становище (на съпругата му Бети Панова-бел.ред.), вярвате ли на българските съдии?", попита Боряна Димитрова.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също посочи, че и той е бил сезиран от колегите си от Административен съд София-град по същия повод. Магистратите са подчертали, че е необходимо председателят на ВКС да посочи дали споделя мнението на съпругата си, че съдебните актове, с които глобата му от 1000 лв. e потвърдена, представляват "извращение с правото".

Гротескно изглеждаха опитите на двама от кадровиците – Олга Керелска и Атанаска Дишева да попречат темата да бъде обект на разискване на заседанието и така да се опитат "да спасят" председателя на ВКС от въпросите за грозните думи на съпруга му по адрес на съдиите. Керелска обясни, че въпросите на колегите й не присъствали в дневния ред, тя нямала време да гледа интервюто на Бети Панова, за което дори не знаела.

Наложи се Драгомир Кояджиков да опреснява паметта на колегата си, като й посочи, че веднъж вече Лозан Панов е бягал от заседание на Съдийската колегия, когато отново не пожела да отговари на повдигнатите от кадровиците въпроси, този път за личните му твърдения за зависимости в правосъдието у нас. Този път Лозан Панов отказа да поеме отговорност за думите на собствената си съпруга по адрес на български съдии и побърза да напусне заседателната зала на ВСС.

Действията му предизвикаха дълбоко възмущение у по-голямата част от кадровиците. "Не знам какво правим ние тук. За сетен път крайно пренебрежително отношение на председателя на ВКС. Не е нормално председател на ВКС и председателстващ Съдийската колеги да излиза без никакъв отговор. Това не е отговор за нас, а за колегите. Ако някой твърди, че не вярва във влязъл в сила съдебен акт, не знам какво правим тук", коментира Боян Магдалинчев.

Подобно на Керелска и другата крепителка на Лозан Панов във ВСС - Атанаска Дишева се опита да оправдае неадекватното му поведение, макар етиката да изисква точно този кадровик да се въздържа от коментари по казуси, свързани с имотното състояние на представители от съдебната система. През 2018 г. се разбра, че в продължение на 12-години Дишева е ползвала огромен ведомствен апартамент в кв. "Изток" в столицата, за който е плащала символичен наем от 200 лв. на месец. Установено бе, че през този период семейството на Дишева е закупувало усилено имоти, но умишлено не и в столицата, за да не загуби правото да ползва привилегията "голям апартамент срещу евтин наем".

"Кадровите и моралните въпроси вървят ръка за ръка", посочи в свое изказване друг от членовете на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова. "Когато си част от съдебната система и оглавяваш най-високото ниво и непрекъснато създаваш ситуация около себе си, която обективира непрекъсната опозиция на стотици хиляди български магистрати и осребряваш с този опортюнизъм тяхната работа и резултатите от нея, трябва да обясниш защо го правиш и да кажеш вярваш ли на съдебната система, от която си част и си оправомощен да организираш нейната работа на висотата на Конституцията и законите. Какъв пример даваш на колегите си, като не спазваш влезли в сила съдебни актове? Как решаваш кадрови въпроси в съдебната система, като не вярваш в нея? Тези въпроси си ги задава всеки съдия. Какво си сторил, за да промениш имиджа на съдебната система, за да възвърнеш вярата на колегите си в това, което правиш?", отправяше Имова задочно въпросите си към избягалия минути по-рано Лозан Панов.

Така заседанието на кадровия орган продължи в отсъствието на "най-минатият", както Панов сам определи участието си в аферата с евтините апартаменти за властта, купувани от кумовете му от "Артекс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право