Лозан Панов: По-сензитивните приеха моето отсъствие миналата седмица като неуважение към парламента

Нека да говорим за проблемите в съдебната система, не дали председателят на ВКС е уведомен по телефона, призова Цветан Цветанов

В продължение на 2 години очаквам покана от Народното събрание. Миналата седмица получих обаждане по телефона ден преди заседанието. Отговорих писмено с надеждата, че ще бъда разбран правилно, че формата ни на общуване не е допустима. Това обясни председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди гласуването на докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година. Миналата седмица гласуването беше отложено, след като той не уважи парламента.

„Вчера отново бях поканен на днешното заседание по телефона. Вероятно съм последният, който не е разбрал, че телефонните повиквания отдавна са заменили епистоларната форма на общуване между законодателната и съдебната власт“, заяви Панов.

„По-сензитивните приеха моето отсъствие миналата седмица като неуважение към парламента. Да, институциите трябва да се уважават и почитат, защото вдъхват живот на правото“, коментира Лозан Панов. „По обясними причини нямам представа колко много се е скъсила дистанцията между властите в България. Макар и да не считам за приемливи новите форми на общуване дойдох, за да изпълня законовите си задължения да представя докладите на съдилищата“, каза още председателят на ВКС.

„Нека, когато се гледат доклади за съдебната система, да говорим по проблемите й, а не затова дали сте уведомен по телефона“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Всички институции трябва да работим за това да имаме взаимно уважение един към друг. Както ние ценим вашия труд, така вие да цените нашия“, обяви той. „Във всяка парламентарна комисия работят специалисти. Те не са дошли с новия парламент, тук са от десетилетия. Работят и дават всичко от себе си, за да бъде законодателството на необходимото високо ниво“, посочи Цветанов.

„Казвам го чисто прагматично. Нито ние, нито вие имаме необходимост от подобен сблъсък- чисто институционално“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Изпитваме уважение към съдебната система. Силата на една демокрация, на Конституцията е постигнатият консенсус за разделението на властите“, каза още Цветан Цветанов.

Народното събрание прие докладите за дейността на съдилищата за 2016 и 2017 година. Те отчитат увеличение от 13,3 % на разглежданите дела от районните съдилища между 2016 и 2017 година. За 2016 година броят на делата за разглеждане в съдебната система, без тези във ВКС, е 634 239, а за 2017 година- 682 130. През 2016 година в районните съдилища към областните центрове 655 съдии са разгледали 359 745 дела. За 2017 година съдиите са 659, а делата 392 062. Има ръст и при средната натовареност на районните съдилища в областните центрове. Средната натовареност на районните съдилища в областните центрове през 2016 година е 52,9% дела на месец, а през 2017 година- 57.6%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика