Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Не е известно каква санкция е наложена на председателя на ВКС и дали проверката на ДАНС и НАП срещу семейството му още продължава

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е нарушил Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, като не е подал имуществена декларация за 2016 г. пред Сметната палата. Това потвърждава главният съдебен инспектор Теодора Точкова в интервю за сайта “Правен свят”.

Нарушението на Панов стана известно още през юни 2017 г., когато от публичния регистър на Сметната палата се разбра, че съдия № 1 е единственият представител на 25-членния състав на Висшия съдебен съвет, който е отказал да обяви имуществото си пред институцията, а е пратил декларация единствено пред Инспектората към ВСС. “Не знам защо председателят на ВКС не е подал декларация и пред Сметната палата”, казва главният съдебен инспектор. Точкова припомня, че към 2017 г. “тримата големи” в съдебната система – председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор, са били длъжни да подадат декларации както пред ИВСС, така и пред Сметната палата.

След като стана известен фактът, че съдия № 1 нарушава закона, председателят на Сметната палата Цветан Цветков призова Панов да изпълни закона и да подаде декларацията си, макар и след изтичане на срока. Председателят на ВКС отказа. Това стана причина и за сезирането на Националната агенция за приходите и на Държавната агенция “Национална сигурност”. “За резултатите от проверката на НАП на имущественото състояние на съдия Панов следва да бъде уведомен председателят на Сметната палата, който от своя страна трябва да ги публикува на страницата на Сметната палата в интернет в 7-дневен срок от получаването им”, посочва Точкова. Проверка на “Труд” в сайта на Сметната палата установи, че към момента липсва информация ревизията на имуществото и финансите на фамилията на Панов да е приключила. Не е известно и дали Лозан Панов е бил глобен и колко, тъй като за неподаване на декларация законът предвижда санкция между 1000 и 1500 лв.

В интервюто Точкова обяснява още, че от тази година членовете на ВСС ще трябва да подават имуществени декларации пред новата Антикорупционна комисия, законът за чието създаване бе публикуван в Държавен вестник миналия петък. “За „тримата големи” законодателят е предвидил дуалистично решение - да подават декларации на две места, пред два органа”, казва Точкова. Остава да разберем дали и сега Лозан Панов ще реши наруши закона, този път Антикорупционния.

“Черен лебед”

Отказът на Лозан Панов да подаде декларация пред Сметната палата съвпадна с разкритията, че заедно с втората си съпруга Елисавета Панова, двамата притежават имоти за милиони в луксозни райони на столицата. По същото време се разбра, че на тайна сбирка на олигархичното задкулисие през 2016 г., в присъствието на олигарха Иво Прокопиев, провалени политици, собственици и служители на поръчкови “медии”-бухалки и професионални протестъри, провалилият се като министър на правосъдието и като партиен лидер Христо Иванов препоръчва името на Лозан Панов да не се дискутира като кандидат за президент. Като причина за това Иванов посочва съпругата на председателя на ВКС, която нарича с прозвището “Черен лебед”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения