Локацията е най-важна за луксозните имоти

Новите купувачи са млади хора на добри позиции

Двигател за индустриалните площи са производителите на части

Хотелите могат да бъдат много печеливши

При луксозните имоти най-важният критерий за избирането на конкретно жилище от купувача е локацията, разказаха за “Труд” брокери на имоти. При положение, че избират луксозен дом купувачите държат той да бъде на място с добра инфраструктура и да има добри транспортни връзки. Времето за път от дома до офиса и обратно е от решаващо значение при избора на жилище. Предлагането във високия клас имоти се увеличи, като 70% от хората купуват такива апартаменти за собствено ползване. Останалите 30% купуват с цел инвестиция като очакват цените да нараснат или планират да дават жилището под наем.

Новият купувач на жилища е на средна възраст 35-40 години и е изключително добре информиран и образован. Това са предимно млади хора на добри позиции, притежаващи поне 20% от необходимото финансиране за сделката. Около 60-70% от купувачите използват ипотечно кредитиране, а останалите разчитат на спестени средства, както и на пари от родители.

Хотелите не може да се сравняват с другите бизнес имоти - те са по-рискови, но могат да бъдат и много печеливши. Очакванията на експертите за пазара на хотели през следващите години са оптимистични. София и Пловдив имат голям потенциал за развитие в тази сфера. Пускането на нови полети на нискотарифни компании до София доведе до сериозен ръст на туристите. Това доведе до ръст на заетостта на хотелите и повиши търсенето на апартаменти чрез платформи за краткотрайно настаняване като airbnb. София обаче не е достигнала нивата на нощувките на другите големи европейски столици и се очаква сериозен ръст в тази посока. Пловдив също предлага отлични възможности за туризъм и бизнес, което се отразява добре на хотелите и на пазара на имоти.

Засилва се развитието и на пазара на логистични и индустриални площи в страната. Основната характеристика за пазара е недостиг на качествени площи. Двигател на индустриалния сектор са производителите на части за автомобили. България е пазар с потенциал, и дори при растящи разходи за работна ръка, е конкурентна дестинация. Цените на наемите и за покупко-продажба на индустриалните и логистични имоти във водещите градове в България се запазват стабилни, а предлагането на качествени площи остава недостатъчно. Електронната търговия, която е двигател за изграждането на огромен обем от индустриални площи в Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Сърбия, все още не е сериозен фактор в България, по-скоро налице е развитие на т.нар. градска логистика. Очаква се онлайн търговията в ЦИЕ да расте с 9-13% на годишна база, което предполага нарастване на търсенето на складови площи.

 

Въпреки Брекзит

Наемите в Централен Лондон се увеличават

Наемите в луксозния сегмент в Централен Лондон са се увеличили с 1,1% за година, а нивата на предлагане продължават да спадат, показва доклад на консултантска компания в сектора на недвижимите имоти. Наблюдава се 7-процентен спад в броя на новите обяви в сектора в рамките на една година. Освен това обаче се отчита 6% ръст на броя на договорените нови наеми.

Макар че Брекзит има забележим ефект върху продажбите, пазарът на наеми е засегнат по-скоро от фискални, а не политически развития, посочва докладът. „Серия от данъчни промени, насочени към наемодателите, която продължава до 2020 г., означава, че все повече от тях или са продали, или са обявили имота си за продажба. Това, от своя страна, е довело до спад в предлагането и налага възходящ натиск върху цените на наемите“, казва Том Бил, експерт по жилищата в Лондон.

Показателят за предлагането на жилища в луксозния сегмент в крайните квартали на Лондон също се е понижил с 10% за 12-месечния период. В същото време годишният спад на сключените наеми в тези квартали става все по-умерен, достигайки само 1% - най-слабия темп от две години и половина.

 

Общото увеличение е с 2,7%

Сингапур №1 по ръст

В топ 10 влизат Мадрид и Москва

Цените на луксозните имоти през третото тримесечие на 2018 г. са нараснали средно с 2,7% на годишна база в 43 града, включени в индекс на консултантска компания в сферата на недвижимите имоти. Сингапур оглавява индекса на цените на луксозните имоти с ръст от 13% заради ограниченото предлагане и голямото търсене. В челната десетка попадат още Единбург с годишен ръст от 10,6%, Мадрид с 10,1%, Сан Франциско с 9,5%, Токио с 8,6%, Оукланд с 8,5%, Торонто с 8,5%, Москва със 7%, Кейп Таун със 7% и Гуанджоу с 6,3%.

В 11 града е отчетен спад на цените на луксозните имоти, като най-слабият пазар е Ванкувър с понижение от 11,2%. Следват Истанбул, Стокхолм и Тайпе със спад от 6,3%.

Хонконг, който доскоро оглавяваше индекса, отиде на 14-о място с годишен ръст от 5,5%.

Представянето на градовете в Европа е смесено. Някои градове се представят силно като Единбург и Мадрид, а други запазват равнището на цените на луксозните жилища като Берлин и Париж.

Общият ръст на индекса от 2,7% крие значителни вариации на отделните континенти и в различните страни. В Канада, например, Торонто продължава да регистрира силен ръст на цените на луксозните имоти от 8,5%, докато Ванкувър е на дъното на индекса със спад от 11,2%.

Оукланд за първи път попада в индекса на луксозните имоти, като въпреки забраната за покупка на съществуващи имоти от чужденци, въведена в Нова Зеландия на 1 юли 2018 г.(новите жилища са изключени от забраната), цените са се повишили с 8,5% на годишна база.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти