Локацията и ниските такси за бизнеса привличат чуждите инвеститори в България

Локацията на страната на световната карта, бързоразвиващата се среда, ниската цена на живот и на таксите за правене на бизнес привлича чуждите инвеститори в България. Това стана ясно от среща на министърa на икономиката с чужденци, които са избрали да правят бизнес в страната.

"Идеята ни е това събитие да бъде част от една по-голяма промяна на начина, по който говорим в медиите и това как представяме България. Искаме да покажем интересните неща, които се случват в областта на икономиката и предприемачеството в страната и да покажем успешните модели на чуждите инвеститори", заяви министър Теодор Седларски.

По думите му местата за споделено работно място са олицетворение на новата култура за правене на бизнес, където фокусът е върху идеите – това създава възможност за инвестиции на новия капитал.

Бързото предвижване до Европа, адаптирането на българите към чуждите компании и големият потенциал на кадрите в IT и аутсорсинг сектора са едни от предимствата, които отличават страната ни от другите в Европа като бизнес точка за инвестиции.

Александър Гвожден, съосновател на "Легал Трек" изтъкна, че преди 4 години в Сърбия е било много по-трудно да се намерят добри кадри, с които да се стартира бизнес. Докато тук веднага е срещнал интерес от страна на българските служители и голямо желание за стартиране на нови проекти.

Собственикът на Зойпер вижда България като добра локация за правене на бизнес, заради възможността от по-ниски такси, но добро ниво на качество. За неговия бизнес е важно да има добра среда за живот, както тази в България.

Чужденците очертаха и няколко насоки, в които да развиваме потенциала на страната. Според тях е нужно да промотираме повече предприемачеството в България пред света. Има много плюсове като данъчната среда и таланта на IT специалистите в страната, но повечето хора в Европа не знаят колко добре е да се прави бизнес в страната. Затова е нужно да можем да рекламираме страната като добра локация за правене на бизнес. Според предприемачите е нужно да има повече нискотарифни полети, за да могат те да са мобилни из цяла Европа.

Предприемачите подчертаха, че на срещите с министерството се формират насоки, по които да се работи съвместно за развитието на стартъп общността в България.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика