„Локхийд Мартин“: Придобиването на Ф-16 ще развие таланти в науката и инженерството в България

Американската компания обсъжда сътрудничество с БАН

„Локхийд Мартин“ обсъжда възможности за сътрудничество с Българската академия на науките. С напредването на процеса по придобиване на боен самолет Ф-16, представители на производителя „Локхийд Мартин“ посетиха Българската академия на науките, за да обсъдят възможности за бъдещо партньорство, съобщиха от американската компания.

„Всеки ден нашите 105 000 служители отиват на работа с една цел – да спомогнат за изпълнението на мисиите на нашите клиенти. От защитата на гражданите до разширяването на границите на науката в области като далечния космос, свръхзвуковите оръжия, изкуствения интелект и машинното обучение, тези мисии са сред най-сложните и предизвикателни в света,“ заяви Джонатан Хойл, главен изпълнителен директор за Европа, който предвождаше амвериканскаата делегация.

„Нашите интереси се простират отвъд аеронавтиката и с интерес се запознахме по-подробно с работата на Българска академия на науките в области като киберсигурност, роботика, иновативни сензори и технологии, които намират приложение не само в областта на отбраната и сигурността, но и в реалната икономика“, посочи Хойл.

Закупуването на изтребители Ф-16 за българските ВВС ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България, което ще развие таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век.

„Локхийд Мартин“ разглежда Българската академия на науките и нейните възможности в области като проучване и развитие в отбраната, сигурността и космоса, като важен партньор в един свят, където технологиите се развиват с безпрецедентна скорост, посочват от компаянията.

Самолетите Ф-16 Блок 70 за България, най-новата и най-усъвършенствана версия на знаменития еднодвигателен изтребител на НАТО, ще бъде произвеждан в завода на „Локхийд Мартин“ в Южна Каролина, САЩ.

В допълнение на намерението си за партньорство с БАН, „Локхийд Мартин“ потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на Ф-16 Блок 70. Това ще донесе реални ползи за страната, като подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и подпомогне местната заетост, се казва в информацията.

То ще допринесе за националната сигурност на България, ще създаде дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили както и ще даде други предимства на въоръжените сили на страната. С напредването на процеса по придобиване „Локхийд Мартин“ работи с правителствата на България и Съединените щати за идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за Ф-16 блок 70, гласи съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България