"Локхийд Мартин": Първият самолет F 16 ще е в България през декември 2022 г. (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Първият самолет от типа F16 Блок 70 ще бъде доставен през декември 2022 година в България. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция на американската компания "Локхийд Мартин".

"Проектът засилва българо-американското стратегическо партньорство" каза Джеймс Робинсън от "Локхийд Мартин".

По думите му процесът по сделката е абсoлютно прозрачен от гледна точка на българското правителство, и от страна на САЩ. Договорът отговаря пряко на нуждите на България, категорични са от американската компания.

Парите за покупката на целия пакет скоро ще бъдат в сметката на Федералния резер на Ню Йорк, убеден е Робинсън.

"България може да има проблем с радарите, тъй като те са стари, но все още не ясно дали САЩ ще помогнaт. Това ще бъде решение изцяло на България, която се е заела сериозно с модернизация на отбраната си".

"Ние сме само съюзник, предлагаме подкрепа, но решенията се взимат тук в България", коментира Робинсън. Когато дойдат самолетите, те ще бъдат напълно оперативно способни и ще могат да летят, категоричен бе той.

Той добави още, че "Локхийд Мартин" предстои да запопче производството на дронове и други летателни апарати. В програмите на българската промишленост трябва се установи какви са нуждите на ВВС. Все още обаче не се знае какви типове ще бъдат летателните апарати.

F-16 се използва в близо 29 страни от целия свят като Словакия, Румъния, Гърция и други страни партньори на ЕС и НАТО.

В България ще бъдат доставанени най-новите и напреднали модели бойни самолети от блок 70.

Едни от най-големите качества на този модел изтребители са възможностите "земя-въздух"

и "въздух-въздух". Всички доставени самолети ще имат 12 000 часа сервизен живот.

Компанията производител ще предостави възможност за обучение на нашите летци в Гринвил, Южна каролина. Като то трябва да приключи до 2023-та година. Целта е, след като F 16 Блок 70 навлезе в българсите военновъздушни сили, пилотите ни да са напълно подготвени и да летят с него.

"С вноса на тези самолети ние внасяме опит и умения у българските летци", вярва шефът на международния отдел на "Локхийд Мартин".

Очаква се всички самолети да са налични във ВВС на България до 2024-та година, а поддръжката да се прави във военната база в Граф Игнатиево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България