Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

Управата в Лом и община Пантелей от сръбския град Ниш ще кандидатстват с 3 проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия.

Максималното финансиране за всеки проект е 600 000 евро общо за двете общини, съобщиха от администрацията в Лом. На среща в Ниш тези дни двете побратимени общини договориха съвместни инициативи по осите «Младежи», „Устойчив туризъм“ и «Околна среда».

Само проектът «Създаване на предпоставки за по-добра достъпност до туристически атракции в Пантелей и Лом» е на стойност 598 563 евро – 369 416 евро за българската и 219 720 евро за сръбската община. Със средствата в Лом ще бъде обновен бившият младежки дом, а в сръбската община ще се ремонтира 300 м от път до Церянската пещера и ще се извърши рехабилитация на път до манастира «Св. Йоан».

Проектът включва и организирането на трансграничен рибен фестивал в Лом, а в Ниш – екскурзии до Церянската пещера.

«И двете общини имаме идеи, които смятаме да превърнем в добри проекти. Вече 10 години с побратимената община Пантелей развиваме отлично сътрудничество. Със съвместни инициативи в Лом модернизирахме спортния комплекс «Дунавски юнак», ремонтиран бе пътя до село Долно Линево, изградихме център за трансгранично сътрудничество, осъществихме обмен в областта на културата.

В момента по съвместен проект ще ремонтираме и ще оборудваме бившия младежки дом в квартал Боруна, за да го превърнем в мултифункционален културен и туристически център. Новите ни инициативи ще са от полза за хората и от двата региона», заяви кметът Пенка Пенкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България