Лом кърпи непроходими улици с пари от държавата

Снимка: Труд

Част от средствата отпуснати от държавния бюджет на община Лом за капиталови разходи ще бъдат използвани за ремонт на жестоко разбитите градски улици и междуселски пътища. Настилките в Лом и близките села са съсипани от години, а на места дори са непроходими, съобщиха от крайдунавската управа.

За запълване на кратерите по градските улици и шосетата между селата се необходими 180 000 лева, заявиха експертите. Само за изкърпване на най-дълбоките ями по най-натоварените ломски улици трябват 130 000 лв. Още 50 000 лева ще струва потягането на пътищата от Лом към село Комощица и между селата  Ковачица и Станево. Толкова пари за пътни ремонти обаче в общинската каса няма, затова на извънредно заседание Общинският съвет реши средства от държавната субсидия за капиталови разходи да бъдат пренасочени към окаяната пътна мрежа.

„Състоянието на улиците в града е трагично от години, на много  места зеят дълбоки дупки и пукнатини, които са направо опасни. Но община Лом, както и повечето общини, не разполага с достатъчен финансов ресурс, затова се наложи Общинският съвет, при спазване на Закона за държавния бюджет, да вземе това решение. Предстои процедура за избор на изпълнител на ремонтите“, каза кметът Пенка Пенкова. В Лом ще стартира и основният ремонт на пет други улици, за които в края на миналата година Министерският съвет отпусна  на общината 500 000 лв. С тях ще бъдат възстановени над 600 м улични и тротоарни настилки и един паркинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България