Лом се обновява с 35 милиона лева от държавата и Европа

Остават нерешени проблеми с канализация, пречиствателна станция, гробища и кучета

Стабилен и балансиран бюджет, без увеличение на местните данъци и такси, в който са осигурени средства за ремонти на улици и пътища, водопроводна мрежа, спортна зала, образователни и социални заведения - това са приоритетите на община Лом за 2019 г., обяви кметът Пенка Пенкова на публичния отчет за дейността на местната управа през миналата година.

„През 2018 г. започнахме ремонтите на училища и детски градини, на улици и пътища, които ще продължат и тази година. За пръв път имаме за капиталови разходи над 4 млн. лева, отделно проектите ни с еврофинансиране са за над 20 млн. лева, предстои да подпишем договори за още над 11 млн. лева, които ще се изпълняват през следващите години!”, заяви градоначалничката.

Само за ремонти на градски улици са предвидени 3 млн. лева. До месец ще започне и ремонтът на общинските пътища Лом-Замфир, Лом-Трайково и Сталийска махала - „Багачина“. Продължава ремонтът, финансиран от АПИ, на улица „Софийска“ в крайдунавския град, която е част от второкласен републикански път.

Доизгражда се и ново трасе на прогнилия и осеян с аварии напорен водопровод край село Добри дол, за което са предвидени 2, 7 млн. лева. Лом е сред най-добрите общини в предоставянето на социални услуги на населението, отчетоха още от местната управа. Инвестиции са предвидени и за селата в общината – в Сталийска махала, Ковачица, Трайково и Замфир ще се обновят площади и зелени площи.

В Трайково и Сталийска махала пък са предвидени ремонти на читалищата. Като нерешени, но сериозни проблеми общинската управа отчете бездомните кучета, състоянието на гробищния парк и изграждането на нов, липсата на пречиствателна станция и невъзможност за изграждането на канализация. Тези въпроси са и най-често задаваните от гражданите при срещи с местната администрация и във фейсбук, каза кметът Пенкова.

Общината ще обяви програма с мерки за ограничаване на популацията на бездомните кучета, при стриктно спазване на Закона за защита на животните. А за изграждането на нов гробищен парк е определен терен, изработва се парцеларен план и се търсят източници на финансиране. За съжаление в кварталите Моминброд, Младеново и Боруна голяма част от уличната мрежа е в лошо състояние.

В тези квартали няма изградена канализация, водопроводната мрежа не е подменяна, а градът е без пречиствателна станция след като Водният цикъл не бе реализиран в мандата 2011-2015, признаха от местната управа. „За ремонти на улиците в тези три квартала, а и не само там, са необходими около 20 милиона лева.“, уточни Пенкова.

Тя призова за по-голяма активност по програмата „Стратегия за Водено от общностите местно развитие“ на Местната инициативна група- Лом, която има финансов ресурс от 7 353 823 лева за периода 2019-2023 г. С проекти могат да кандидатстват малки и средни фирми, земеделски производители, неправителствени организации, училища, читалища и институции, регистрирани и действащи само на територията на община Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони