Лондонското Биенале за изкуство 2019 аплодира Вежди Рашидов

Вежди Рашидов и британският парламентарист Ед Вейзи, ексминистър на културата на среща в Лондон обсъждат европейския опит в опазването на културното наследство

Лондонското Биенале за изкуство 2019, което се откри късно вечерта в сряда - 22 май 2019 г., аплодира Вежди Рашидов и неговото творчество. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите присъства на церемонията със специална покана като почетен гост творец.

Една от неговите скулптури, наречена „Странник“, заемаше най-централното място в забележителната експозиция от творби на 120 автори от 40 държави и предизвика истински фурор сред ценителите.

Повече от седемстотин отбрани гости от лондонския арт елит изпълниха докрай всички пространства на прочутата зала „Челси олд таун хол“. Десетки от тях се снимаха пред „Странника“ на Вежди Рашидов. Лейди Софи Уиндзор, която е патрон на Биеналето, поздрави лично Вежди Рашидов за неговото творчество. Сред официалните гости на откриването бе и новоназначеният посланик на България в Лондон Марин Райков.

„Творбите на Вежди Рашидов са силни, изключително въздействащи и изразяват неговия съществен талант, те са изключителна придобивка за изложението”, написа координаторът на Биеналето Джефри Андрюс.

Лондонското Биенале за изкуството е една от най-авторитетните световни арт прояви и се провежда в историческата зала „Челси олд таун хол” на емблематичната улица „Кингс роуд” в британската столица. Сградата е изключително красива, построена е през 1850 година и е национален паметник на културата. На Биеналето се канят утвърдени световни автори, които са излагали творбите си в най-известните галерии в Европа и света.

По-рано през деня Вежди Рашидов имаше работна среща с Ед Вейзи, член на Британския парламент и бивш министър на културата и дигиталната икономика. Двамата обсъдиха възможности за обмяна на най-ценното от европейския опит в опазването на културното наследство. Ед Вейзи увери Вежди Рашидов, че успехът на българската изложба в Лувъра може да служи за пример на много страни и подобна инициатива за представяне на уникалното българско наследство в Лондон ще има голямо значение за укрепване на културните взаимоотношения между Великобритания и България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура