Лондон не иска сделка с Брюксел на всяка цена

И Лондон, и ЕС вече очертаха целите си в преговорите за бъдещото търговско споразумение, които започват в понеделник.

Правителството обяви целите си в преговорите

Няма да търгуваме със суверенитета си, отсече Гоув

Великобритания отказва да се подчинява на правилата на ЕС

Великобритания не се стреми да постигне следка с ЕС за бъдещите търговски отношения след Брекзит на всяка цена, готова е за възможността до края на преходния период (31 декември 2020 г.) да няма споразумение и ако до юни не бъдат постигнати т. нар. широки очертания за такова споразумение, ще се оттегли от преговорите. Това се записано в план на правителството в Лондон за целите в преговорите с Брюксел, който бе обявен днес, предаде Би Би Си.

30-страничния документ очертава приоритетите в преговорите, които започват в понеделник. “На 31 декември 2020 г. Обединеното кралство напълно ще възстанови икономическата и политическата си независимост”, пише в плана. “Това е визия за отношения, основани на приятелство и сътрудничество между суверенни и равни, като и двете страни зачитат юридическата самостоятелност на другата и правото є да управлява ресурсите си както сметне за подходящо”, се посочва още в документа.

Един от ключовите елементи, по които Лондон и Брюксел са на противоположни позиции, е съобразяването на Великобритания със законите и правилата на ЕС, което кралството категорично отхвърля. “Няма да търгуваме със суверенитета си”, отсече британският министър Майкъл Гоув.

В британския правителствен план се посочва, че ако до юни, когато е срокът за договаряне на “широките очертания на споразумение”, което да бъде финализирано до септември, не бъде постигнато съгласие с Брюксел, Лондон ще се насочи към по-хлабава търговска сделка с ЕС от типа на тази с Австралия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа