Лондон прави спецзвено за борба с фалшиви новини

Папата заклейми като „зло” неверните публикации

Властите във Вебликобритания ще създадат нова специална структура, чиято задача ще е да се противопоставя на фалшивите новини и да дава отпор на дезинфорамицонни кампании, провеждани от чужди държави. Това съобщи говорител на премиерката Тереза Мей след заседание в Лондон на националния съвет за сигурност, предаде Ройтерс.

“Живеем в ера на фалшиви новини и конкурентни версии на събитията”, посочи говорителят. И допълни, че правителството ще отговори на тези предизвикателства, като надгради структурите и възможностите на националната сигурност, с които вече разполага, за да създаде едно солидно спецзвено. Засега говорителят отказа да даде информация как ще функционира новата структура, както и къде ще бъде базирана.

Ройтерс припомня, че Мей неведнъж е обвинявала Русия в намеса в изборите в други страни и че нейните държавни медии са “фабрика за фалшиви истории”.

Остра критика срещу фалшивите новини отправи вчера и папа Франциск, който ги заклеймикато “зло” и предупреди за последствията от използването им за политически и икономически цели.

“Фалшивите новини са знак за нетолерантност и водят само до разпространение на арогантност и омраза. Това е крайният резултат от неистината”, смята папата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа