Лондон привлича най-много капитали

Мадрид се изкачва до второто място

Лондон остава най-търсената дестинация за международните капитали, тъй като опасенията около Brexit бяха смекчени от спада на стойността на паунда и достъпността на града се оказва твърде голямо изкушение за чуждестранните инвеститори, показва доклад на консултантската компания Cushman&Wakefield. В същото време Мадрид се изкачва с 45 позиции и достига до второто място в класацията, като изпреварва Амстердам, а миналогодишният сребърен медалист Ню Йорк остава на шесто място.

В топ 25 на най-търсените градове от чуждестранните инвеститори в недвижими имоти доминират европейски и азиатски дестинации, като германските градове са особено добре представени. Хегемонията на градовете от топ 25 обаче намалява, като пазарният им дял пада под 50% за първи път в историята.

Общият обем на инвестициите в имоти в Европа през 2017 г. е нараснал с 8,3%, показва докладът на Cushman&Wakefield. Основна роля за добрия резултат имат страните от Централна и Източна Европа, където обемът на инвестиционните сделки с имоти отбелязва ръст от 19,2%. Като все повече капитали от Азия навлизат в Европа. През миналата година азиатските инвестиции в Европа, Африка и Близкия изток са се повишили с 95%, сочат данните на C&W.

За всичките 60 страни, включени в изследването, общата стойност на инвестиционните сделки с имоти е 1,62 трилиона долара, което е сериозен ръст спрямо 2016 година, когато сделките са били на стойност 1,43 трилиона долара. C&W очаква тази година инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа да продължат да растат благодарение на подобрението на икономиките на страните от региона и да достигнат 25 млрд. долара, спрямо 14,5 млрд. долара през миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти