Лондон слага край на евтиния труд от ЕС

Строга точкова система пресява кандидатите за имигранти (ИНФОГРАФИКА)

Изисква се оферта за минимум 24 584 евро заплата

Нискоквалифицираните нямат шанс за работа във Великобритания

Великобритания спира притока на нискоквалифицирана и нископлатена работна ръка от ЕС. След Брекзит кралството ще приема на работа само висококвалифицирани служители, които ще бъдат пресявани по строга точкова система. И правилата за гражданите от ЕС и от останалите страни ще бъдат еднакви.

Това предвижда обявеният днес план на правителството на Борис Джонсън за нова имиграционна система, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

За пръв път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи миграционната система, се казва в правителствения документ. И се допълва, че новата система ще сложи край на „евтиния труд от Европа”.

Гражданите на ЕС, които влизат като посетители във Великобритания, няма да се нуждаят от виза за престой до 6 месеца.

Кандидатите за работа в кралството обаче ще трябва да кандидатстват за виза, за получаването на която трябва да бъдат събрани най-малко 70 точки. Има три задължителни критерия, на които потенциалните имигранти трябва да отговарят и които им носят 50 точки. Това са оферта за работа от одобрен работодател, предложението за работа да отговаря на квалификацията на кандидата и той да владее английски език.

Важен критерий в трупането на точки е и заплащането, което е предложено на кандидат имигранта. То трябва да е минимум 20 480 паунда годишно (24 584 евро).

Други допълнителни критерии, които носят точки (виж графиката - бел. ред.) са образователната степен на кандидата, недостиг на кадри в определена област. Очаква се да бъдат въведени и изисквания за възраст, както и за професионален опит.

Според британската комисия по миграцията около 70% от гражданите от Европейското икономическо пространство, пристигнали на Острова след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа