Лорд Евгени Минчев: Успехът не идва по водосточната тръба

Любопитството е най-свежото ми качество, живея ококорен за всичко, което е покрай мен, казва ватманът благородник

- Ставате ватман, за да останете да живеете в София, какво ви отне и с какво ви обогати този период от живота ви?

- Да отбележа само, че във ватманската кабина влязох почти след военното училище и преминах от един вид дисциплина към друг. Ватманството беше още по-трудно, защото се ставаше в 3.00 часа, за да застъпя от 4.30 на работа. Особено зимите бяха много тежки, минаваше да ни взема служебен трамвай, зъзнех, докато го чаках, зъзнех вътре в него, а после и в кабинката на моя трамвай, защото знаете как трудно се затоплят тонове метал. Но ватманската професия, ако човек я приеме като достойна, а не срамна, носи много величие, дава опит, концентрация, чрез нея измерваш силата си, устойчивостта си. Няма лигавене, само дисциплина. Така се научих да комуникирам с хората, пътниците са уникален университет.

- Какво ви даде близкото обкръжение на Емил Димитров и Васил Андреев?

- Помня, че чаках поне пет часа пред основния хотел в Пазарджик, докато дойде автобусът на Емил и музикантите му. Първоначално не знаех дали ще го позная и питах всеки, който що годе приличаше на него: "Вие ли сте Емил, Вие ли сте Емил..." Присмиваха ми се, но устоях и изчаках да слезе, по-скоро първи слезе Васко Андреев и ми каза: "Я, какво хубаво цигане”. "Не съм цигане, другарю Андреев, не съм цигане..." - и а, да ревна. Каквото ми дадоха Емил и Васко е, че видях един много луксозен и звезден живот, в който макар и първоначално да бях „слугинчето Веселинчо”, се докосвах до много неща, за които обаче не всеки има око и съзнание да оцени. Те ми дадоха смелостта да живея и се държа така, както искам.

- Кога ви поблазни луксозният начин на живот и трудно ли си подсигирхте това битие?

- Живях далеч по-малко луксозно от много хора, които теглят кредити, за да се устроят. Тръгнах постепенно, дълги години се лишавах от обекти на лукса, дори цветен телевизор имах чак след 1991 година. Купих си грамофон през 1990-а, и то втора ръка. Когато мама почина, остави един апартамент, който продадох и купих първото си жилище в София. С годините започнах да инвестирам в недвижими имоти и с много премереност и пестеливост успях да се впиша в този бизнес, който всъщност ме издържа. Участията ми във "ВИП Брадър" също донесоха определени средства, както и ежедневните ми бизнес занимания.

- Спомняте ли си първата луксозна дреха или вещ, които станаха ваше притежание - сам ли си ги купихте?

- Помня първия ми хубав блейзър от „Маркс и Спенсър”, който тогавашният ми ментор, много обичаната от мен Юлияна Антонова, тогава Шимидзу, ми препоръча да купя. Въртях се пет дни пред бутика, защото хич не ми се даваха тогавашни сто лева. После в Лондон си купих пътни чанти Louis Vuitton, като пак обикалях магазина поне седмица. Аз се решавам трудно на скъпи покупки, като вземам единствено онова, което ми е необходимо.

- Кои лични ваши качества ви помагат да пробивате в живота?

- Любопитството е най-свежото ми качество. Аз живея ококорен за всичко, което е покрай мен. Буден съм, не игнорирам нито една възможност, отдавам се на всяко нещо, което ме вдъхнови. Чета ежедневно. Старая се да прочитам поне по една книга на седмица. Това прави много книги годишно, нали... Другото ми качество е комуникативността.

- Няма начин по пътя ви към светското общество да не сте имали издънки или комични ситуации. Бихте ли си признали поне за една от тях?

- Имал съм, разбира се. Помня един мой рожден ден, даден от Августин Пейчинов в моя чест. Поканих различни посланици, висши църковни лица, звезди, дори Емил Димитров беше там. Помня, че поставих тогавашните посланици на Израел и Ливан един до друг, а май имаше някакво политическо напрежение между страните им тогава. После на един лорд в Парламента в Лондон сбърках думите на английски, които си приличат, и от много правене на произношението буквално му казах да си затвори „задника”, а исках да кажа „копчето” на сакото. От button - копче, bottom – задник, дъно.

 

Проф. д-р Радка Аргирова:

Вирусът на СПИН се върна в гей общността

От 1 януари догодина ще имаме още по-ново лечение на хепатит С, съобщава новината лекарката, за която няма тайни в областта на вирусологията

- Проф. Аргирова, като че ли спряхме да говорим за „чумата на ХХ век“ - ХИВ вируса, причинителя на СПИН. Да не би да се успокоихме, че от него не се умира?

- Не, в младежката общност продължава много да се говори, но имам впечатление, че жените, младите момичета като че ли се отнасят с по-голяма отговорност при своите контакти, докато в гей общността цари пълна безотговорност. Имаме много сериозно повишаване броя на лицата, заразени с ХИВ вируса, които са от групата на гей общността. За миналата година например се отчита, че над половината, 51% от новозаразените са от гей общността. През миналата година от 40 мъже, които дойдоха при мен за лична консултация по техния проблем, само един беше имал полов акт с жена. Това е много страшно. В тази общност се влиза много трудно, тя е капсулирана, с чувството, че всичко знае, всичко чете. Да, идват при мен да питат, но с едно такова самочувствие: ние знаем коя сте, ние сме чели всичко от вас. Добре, казвам им, като сте чели, какво сте научили, та сте успели да се заразите. Значи вашето четене не е ефективно. И ми се иска колкото може повече да се говори за това в медиите, защото броят на заразените от гей общността наистина нараства застрашително.

- А иначе страната ни къде се нарежда по разпространение на ХИВ?

- Нашата страна все още е сред тези с ниско разпространение на ХИВ, но ако продължаваме с това темпо, скоро може би ще преминем към страните със средно разпространение. В гей общността много малко се използват лични предпазни средства или ако се използват, ги обвиняват, че са се скъсали, което едва ли е така. Някак си всички са обнадеждени от това, че има терапия, включително у нас – и наистина я има. Напълно сме възприели европейските препоръки, за терапията не се чака – щом се откие серопозитивен, веднага се започва лечение. Лекарствата са планирани, има ги. Това звучи успокоително за някои и по този начин те извиняват пред себе си своето поведение.

- Умира ли се все още от „чумата на ХХ век“?

- Не, само единични случаи, но скоро не сме имали. По начало тези пациенти умират от други заболявания.

- След ХИВ, ебола, птичия грип, кой вирус вълнува световната и родната научна общност в момента?

- В момента най-актуалният вирус по целия свят е този на хепатит С. Както ви е известно, от няколко години има терапия, която е много ефективна. Практически у 100% от хората тя елиминира вируса. Това важи и за нашата страна. Доволни сме, че всеки заразен с вируса на хепатит С може да се лекува, съществува пълно реимбурсиране от страна на здравната каса на терапията и на всички изследвания, необходими за мониториране на лечението.

- Защо се казва, че лечението на хепатит С е революция в медицината?

- В основата на успешното лечение лежи откритието, че в процеса на своята репликация вирусът на хепатит С не минава през ядрото на клетката. Това е изключително важно и означава, че ако се спре репликацията на вируса, ще се отървем от него. Това става с помощта на съвременните терапии. Този вирус има шест генотипа и всеки от тях по-нататък се дели на субтипове. Оказва се, че всеки субтип се влияе по различен начин от приложената терапия. Ето това е персонализираната медицина, за която много се говори напоследък – най-напред на човек да му се определи вирусният товар (количеството вирус) и генотипът и в зависимост от това да се вземе решение както каква да е терапията, така и колко време да продължи тя. След като влезе в гостоприемника, вирусът на хепатит С се размножава много интензивно – 10 на 12-та степен частици на ден, но като не влиза в ядрото, той не оставя своя генетичен материал в генотипа на човека. Затова има потенциал да бъде напълно изкоренен с антивирусна терапия.

 

* Турски актьори осъдени на затвор

Възобновиха делото за наркотици срещу Чагатай Улусой и Гизем Караджа

* Милко Калайджиев изпрати абитуриенти

* Мария Бонева знае кой я залял с киселина

* Миската Нанси Карабойчева се омъжва

* Мариана Попова кара тежка бременност

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 30 МАЙ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица