Лорита Радева: В есенно-зимния сезон се получават превишения на замърсяване на въздуха в София

Нужни са стандарти за горивата за битово отопление, каза председателят на Комисията по опазване на околната среда

Основните замърсители са транспорт и битово горене, есенно-зимният сезон е периодът, в които се получават превишения на замърсяване на въздуха в София, каза председателят на Комисията по опазване на околната среда Лорита Радева пред БНТ.

Освен финните прахови частици се правят опити и то успешни да няма никакви други превишения в София, каза Радева и добави, че се нуждаем се от стандарти за горивата, които се използват за битово отопление.

"Това е инициатива на Столична община да въведе стандарти по отношение качеството както на въглищата, така и на дървата, които се предлагат на пазара. Не бива да се предлагат мокри дърва, които влошават качеството на въздуха, не трябва и въглищата да са с високо пепелно съдържание."

Друга мярка за София за пресичане на замърсяване на въздуха е превръщане на центъра в пешеходна зона и използване повече на градския транспорт. Като крайна мярка е и преминаването към безплатен градски транспорт.

Пловдив също има подобни показатели като тези в София заради транспорта и битовото отопление.

Елена Найденова, гл. експерт екология и управление на отпадъците - Пловдив: Наблюдава се подобрение на качеството на въздуха в града, но има разбира се още какво да се желае.

Ще има мерки за промяна в битовия сектор, особено горивния, ще има изграждане и хигиена на уличната инфраструктура, ще се поддържат зелени площи и изграждане на нови, добави Найденова.

В Русе пък има почти двойно превишение на фините прахови частици във въздуха, което е притеснително. Основно се наблюдава през отоплителния сезон, каза експерт по измерване на замърсяване на въздуха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България