Лоша хигиена множи пациентите с рак на устата и езика

Болните от рак на устата и езика у нас се увеличават, а сред основните причини за това са не само цигарите, алкохола и стреса, но и лошата орална хигиена. Това съобщи лицево-челюстният хирург доц. Павел Станимиров при откриването на седмата Национална конференция МОРЕ 2016 в курорта Златни пясъци.

Форумът се организира от Българското онкологично научно дружество, СБАЛОЗ "Марко Марков" и Медицинския университет - Варна и за първи път тази година се провежда под егидата на община Варна. Тази година тема на научната програма са най-често срещаните злокачествени тумори на главата и шията. Сред тях е и ракът на сливиците, който най-често е причинен от човешкия папилома вирус.

Карциномите на главата и шията са трудни за диагностициране, защото симптомите им са сходни с други заболявания. У нас засегнати са 22 на всеки 100 000 души. Те живеят по-малко от болните в останалите държави-членки на ЕС, защото над 70 на сто търсят медицинска помощ твърде късно, посочи националният консултант по лъчелечение проф. Татяна Хаджиева. Според онколозите - участници в МОРЕ 2016 това се дължи и на липсата на здравна култура. Българите масово се самолекуват с билки, търсят знахари или съвети по интернет, преди да стигнат до кабинета на специалист, обобщиха медиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве