"Лошите" клетки на имунната система се оказаха нейното "тайно й оръжие"

"Лошите" клетки на имунната система всъщност са нейното "тайно оръжие", съобщи "Сайънс дейли", като се позова на австралийско изследване. Специалисти от Института за медицински изследвания "Гарван" в Сидни разкриха как популация от "лоши" антитела в имунната система, които са склонни да вредят на тялото, могат да осигурят защита срещу "коварни нашественици" като вируса ХИВ например, предаде БНР.

"Лошата" си репутация въпросните антитела дължат на факта, че реагират срещу собствените тъкани на тялото и предизвикват автоимунни болести. Поради тази причина преди се е смятало, че те са "захвърлени" от имунната система или са станали неактивни в дългосрочен план.

Австралийските учени обаче са демонстрирали за първи път, че "лошите" антитела преминават през бърз процес на промяна и се активират, когато тялото трябва да се бори със заплаха, с която другите антитела в имунната система не могат да се справят. В резултат на това "лошите" антитела се превръщат в мощни оръжия срещу болести и в частност срещу такива, които се изплъзват от имунната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука