Лошо, Георгиева, много лошо

С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Поръчков сайт пусна поредна манипулация в опит да дискредитира предстоящата среща на "високо равнище" в София, посветена на Службата на европейския прокурор

Хибридната атака има своята цел и тя далеч надхвърля поредния нескопосан опит за омаскаряване на държавните власти у нас

Проверявайте фактите – това се оказва най-препоръчваното средство срещу феномена на фалшивите новини. Т.нар. „fact check” обаче е възможен за ограничен брой жертви на fake news. За съжаление, малко са потребителите на медиите, които ще успеят да разберат, че са станали жертви на пропаганда, манипулация или на съвкупност и от двете. Особено, когато фалшивата новина е фабрикувана от „медия”, която се представя за борец за свободата на словото и противник на лъжата в журналистиката.

Ако искате да знаете какво е фалшива новина, то е трябвало да прочетете статията в сайта „Медиапул“ на някогашната говорителка на бившия премиер Иван Костов Стоянка Георгиева, който в петък хвърли в публичното пространство толкова пошъл fake news, че дори останалите поръчкови „медии”, собственост на подсъдими олигарси, не пожелаха да го мултиплицират. Става въпрос за статията с претенциозното заглавие: „Съветът на Европа: До 6 месеца трябва да се обезпечи независимо разследване на главния прокурор”.

Материалът е класически пример как с използването на един съществуващ факт, в случая заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа, проведено между 12 и 15 март т.г. в Страсбург, поръчковото издание манипулира аудиторията си, като прокарва фалшивата новина, че е искан разпит на главния прокурор. Всъщност, разследването не засягало настоящия, а май се отнасяло до бившия обвинител № 1 – проф. Никола Филчев. А може би разследването следва да се отнася до всеки главен прокурор, който не е удобен на диригентите на хибридната война срещу правоохранителните органи у нас. За да засили внушението, „медията”-бухалка е направила колаж от две отделни снимки на Сотир Цацаров и Никола Филчев. Колажът към пасквила цели да внуши, че ръководителите на държавното обвинение у нас са недосегаеми. Понеже Филчев е обвиняван от определени кръгове и от вдовицата на убития прокурор Николай Колев за неефективното разследване на покушението, без разбира се да са налице доказателства за това, отговорност трябва да се понесе и от настоящия главен прокурор, който, видиш ли, също не можело да бъде обект на проверки.

Целият материал е посветен на „притоплянето” на опорната точка „над Главния - няма никой”, която от години се експлоатира от противниците на държавното обвинение – поръчкови медии, адвокати-лобисти, неуспели политически проксита и техните кукловоди - подсъдими олигарси, в неуспешните им опити по ликвидиране на независимостта на прокуратурата.

Фалшивата новина в сайта на Стоянка Георгиева дори не си заслужава вниманието, ако разпространението на манипулации срещу прокуратурата не се е превърнало в практика за конкретната „медия”. В края на ноември 2015 г. отново „Медиапул” пусна фалшивата новина, че Европейската комисия искала отстраняването на обвинител № 1. Тогава за „легитимиране” на манипулацията бе използван мейл от неназован служител на Комисията. Пасквилът бе незабавно употребен от тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов в опит за институционална атака срещу главния прокурор. Лъжата бе тиражирана в ден сряда, а в четвъртък Иванов поиска дискусия по темата във Висшия съдебен съвет. Опитът се оказа неуспешен, защото междувременно официални представители на ЕК, включително вицепрезидентът на Комисията Франс Тимерманс, опровергаха лъжата. Две седмици след хибридната атака, Иванов призна провала си като министър на правосъдието и напусна управлението. Заради това не е изненадващо, че в петък Иванов бе сред първите, споделили и новата „фалшива новина” на „Медиапул”, самоизобличавайки се за пореден път като основен участник във фабрикуването на „активни мероприятия” срещу правоохранителните органи у нас.

Освирепели във фиксацията си срещу главния прокурор, авторите на поредното „активно мероприятие” по дискредитиране на държавните институции дори не си дават сметка, че въвличат в тъпите си сценарии институции от ранга на Европейската комисия и на Съвета на Европа. Мотивът е ясен – „щом го казват от Брюксел или от Страсбург, значи е така и трябва да се изпълни”. Нищо, че официален представител изобщо не е твърдял подобно нещо. Вместо това, от контекста се вадят цитати от непубликувани доклади, правят се изводи от електронната поща на неназовани източници, за да се създава напрежение за институциите у нас. Цитираният доклад в публикацията от петък не е публикуван, няма и линк към него, защото така всеки сам би могъл да се запознае със съдържанието и да стане ясно, че то няма нищо общо с фалшивата новина в „Медиапул”.

„Труд” откри информация за заседанието, публикувана на 15 март т.г. Там например пише, че Комитетът на министрите отбелязва с интерес неотдавнашните окуражаващи събития, свързани с промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бе въведено ускорителното производство. Така се разбира, че Комитетът на министрите към Съвета на Европа адмирира промените в НПК, които са обект на атаки от олигархичните кръгове у нас, а съдиите от Върховния касационен съд и Висшият адвокатски съвет атакуваха и пред Конституционния съд. Тази информация, например, е скрита от читателите на „Медиапул”, а се акцентира единствено върху точка № 6 от доклада за България, посветена на искането за предоставяне на информация дали е гарантирана независимостта на органите на разследването. Нещо, което е разписано подробно в Конституцията и от Закона за съдебната власт.

За запознатите с институциите на ЕС е добре известна разликата между Съвета на Европейския съюз, чийто ротационен председател в момента е България и Съвета на Европа. Втората организация има преди всичко консултативни функции. Факт, който е спестен на читателите, мнозина от които вероятно са се заблудили, че видиш ли Европейският съюз пак изисква нещо от България. СЕ се явява „шапката” на Европейския съд за правата на човека, а Комитетът на министрите следи за изпълнението на решенията на известната като Съда в Страсбург институция. Случайно или не – там български съдия е небезизвестният създател на Българския хелзинкски комитет Йонко Грозев. Преди да стане съдия в ЕСПЧ, Грозев активно атакуваше обвинител № 1, а изпращането му в Страсбург „случайно” стана именно в мандата на пропадналия бивш правосъден министър Христо Иванов. Спестен е и фактът, че скандалната Истанбулска конвенция, която прокарва новата джендър идеология по света и най-вече в Европа, всъщност е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Хибридната атака има своята цел и тя далеч надхвърля поредния нескопосан опит за омаскаряване на държавните власти у нас. Компроматът се раздухва в навечерието на Конференцията за създаването на Службата на европейския прокурор, която ще се проведе на 26 и 27 март в София. Форумът се организира съвместно от Европейската комисия и Българското председателство на Съвета на ЕС. Конференцията ще събере правосъдни министри на страните членки на ЕС, тук вероятно ще е и европейският комисар по правосъдие Вера Йоурова, множество гости от институции като ОЛАФ, Европол, Евроюст, а България е сред страните, които активно работят за утвърждаването на новия орган на ЕС. Признанието, което България, а в частност и българската прокуратура, получават от европейските партньори създава дискомфорт на олигархичното задкулисие, което се опитва да засенчи това с фабрикуването на фалшиви новини. Поредната хибридна атака показва и страх от институцията на Службата на европейския прокурор, която може да се окаже още по-трудна мишена за родните джендъри и техните кукловоди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения